Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Stichting Leeuwarder Gemeenschap, 1945-1982

1013 Stichting Leeuwarder Gemeenschap, 1945-1982

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
We ondervinden wat problemen met de bestandsserver, weergaves van afbeeldingen of bestanden kunnen moeilijk laden of missen.
Excuses voor het ongemak.
 
 
Inventaris
Inleiding
1013 Stichting Leeuwarder Gemeenschap, 1945-1982
Inleiding
De onder auspiciën van de gemeente Leeuwarden op 6 januari 1947 opgerichte Stichting ‘Leeuwarder Gemeenschap’ had tot doel de burgerzin van de Leeuwarder bevolking te versterken en haar sociale en culturele belangen te bevorderen. Er wordt een bestuur van 17 leden geformeerd, onder voorzitterschap van burgemeester mr. A.A.M. van der Meulen. De leden werden gerekruteerd uit diverse geledingen van de Leeuwarder samenleving. Alle grote geestelijke en maatschappelijke stromingen dienen in het bestuur vertegenwoordigd te zijn. Als kantoor wordt eind 1947 het pand Voorstreek 106 gehuurd. Bij de stichting kunnen zich alle te Leeuwarden gevestigde verenigingen, stichtingen en andere groeperingen, die zich op het gebied van de stichting bewegen, aansluiten. Zo vallen b.v. alle sportverenigingen en op de jeugd gerichte stichtingen en verenigingen onder de doelgroep. Een belangrijke sectie is de Sectie Jeugd.

Vanaf 1952 geeft de stichting een eigen maandblad uit, ook ‘Leeuwarder Gemeenschap’ geheten. Hoofdredacteur is ex-journalist van het Vrije Volk en gemeenteambtenaar (hoofd van de afdeling Voorlichting’) W.H. Kuipers. Het blad bevatte o.a. historische verhalen over de stad van de hand van de bekende publicist Fenno Schoustra. Mede naar aanleiding van het succes daarvan begint Schoustra in 1964 met ‘‘t Kleine Krantsje’, een periodiek die in Leeuwarden uitermate populair geworden is.
Het laatste nummer van de ‘Leeuwarder Gemeenschap’ dateert van december 1969. De volledige verzameling tijdschriften is in de bibliotheek van het HCL te raadplegen.
In 1957 krijgt het secretariaat van de stichting een andere invulling. W.H. Kuipers krijgt daarvoor een halve weektaak ter beschikking.

De Leeuwarder jeugd is gedurende de gehele bestaansperiode van de stichting een belangrijke doelgroep. Om de jeugd van de straat te houden en tevens gevoelig te maken voor cultuur worden allerlei activiteiten ontwikkeld, zoals speciale (klassieke) jeugdconcerten, lezingen van bekende Nederlanders in het kader van een ‘Jeugduniversiteit’ en optredens van bekende artiesten.
Ook worden er vanaf 1957 scherp gecontroleerde dansavonden in ‘De Beurs’ georganiseerd.
In de jaren ’60 maken bekende popidolen als Peter Koelewijn, Anneke Grönloh en Rob de Nijs er hun opwachting.

In 1971 dringen B. en W. erop aan de stichting te ontbinden, dit gezien het feit dat het werk van de stichting in de loop der jaren grotendeels overgenomen is door een gemeentelijk systeem van commissies en raden. Het duurt nog tot 1982 eer de stichting echt ontbonden wordt.

Het archief is in 2004 door de heer C.H.W. Brugman, gemeentesecretaris, namens de gemeente Leeuwarden aan het HCL overgedragen

Kenmerken

Datering:
1946-1982
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,15 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1013 Stichting Leeuwarder Gemeenschap, 1945-1982
VERKORT:
NL-LwnHCL 1013