Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Stormrampcommissie te Leeuwarden, 1927

1203 Stormrampcommissie te Leeuwarden, 1927

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
In de vroege avond van 10 augustus 1925 trok een cycloon vanuit West-Brabant over ons land. De storm bereikte zijn hoogtepunt in de Achterhoek, waar in het bijzonder het stadje Borculo zwaar werd getroffen. Er vielen daar vier doden en 80 gewonden en de verwoestingen waren aanzienlijk.
Op 1 juni 1927 werd de Achterhoek in de late namiddag en vroege avond opnieuw getroffen door een stormramp. Een nog zwaardere tornado doodde tien mensen en verwondde er 150. Speciaal het buitengebied van Eibergen werd zwaar getroffen. Het aantal slachtoffers had nog veel groter kunnen zijn als de storm zijn spoor van zo’n 400 à 500 m breed niet precies tussen woonkernen door getrokken had. Honderden boerderijen en huizen werden verwoest.

Deze ongewone rampen maakten diepe indruk op de Nederlandse bevolking. In beide gevallen werden er landelijk en plaatselijk comités opgericht om de getroffen bevolking te helpen bij de wederopbouw van de verwoeste huizen. In Leeuwarden gebeurde dat na de ramp van 1927 door het Leeuwarder Comité voor de “Stormramp 1927”. Een collecte op 20 juni bracht in Leeuwarden zo’n 13.600 gulden op.

Het archief bestaat grotendeels uit oproepen van het Leeuwarder Comité voor de “Stormramp 1927” aan het ongehuwde personeel van bedrijven en overheidsinstanties om een financiële bijdrage te leveren ter leniging van de nood der door de stormramp getroffenen, alsmede uit lijsten van de schenkingen der aangeschrevenen. Het geeft weinig informatie over de samenstelling van het comité (niet meer dan penningmeester G. Ronner, secretaris de heer Boersma) en het totaal der ingezamelde gelden.
Wanneer en op welke wijze deze stukken in het Gemeentearchief zijn opgenomen is onbekend.
1 Stukken betrekking hebbende op de collecte door de "Stormrampcommissie" in Leeuwarden, 1927, november 16.
1203 Stormrampcommissie te Leeuwarden, 1927
1
Stukken betrekking hebbende op de collecte door de "Stormrampcommissie" in Leeuwarden, 1927, november 16.
Datering:
1927, november 16
Omvang:
1 dossier

Kenmerken

Datering:
1927
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,05 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1203 Stormrampcommissie te Leeuwarden, 1927
VERKORT:
NL-LwnHCL 1203