Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: P. Attema Dzn., Fabriek van Goudwerken, Horlogerie en Grossi...

1636 P. Attema Dzn., Fabriek van Goudwerken, Horlogerie en Grossier te Leeuwarden (en Groningen en Rotterdam), 1897-1976

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
1636 P. Attema Dzn., Fabriek van Goudwerken, Horlogerie en Grossier te Leeuwarden (en Groningen en Rotterdam), 1897-1976
Inleiding
De firma Attema was een goud- en zilversmederij, opgericht in 1836 door Doede Pieters Attema (1812-1879). Aan het einde van de 19e eeuw was het bedrijf gevestigd was aan de Weaze. In 1907 verhuisde de firma, die inmiddels onder leiding stond van een drietal zonen van de oprichter, naar het Zaailand 110. Een van deze zonen, Pieter Attema Dzn. (1853-1923), speelde een belangrijke rol in het Friese publieke leven , o.a. als voorzitter van de Friese Kamer van Koophandel. Ook politiek was hij actief.

In de jaren ’20 verwierf het bedrijf landelijke bekendheid door de fabricage van de zogenaamde slavenband en een speciaal type trouwring. In die glorietijd werkten er zo’n 40 medewerkers. Langzamerhand werd het produktiewerk afgestoten en ging het bedrijf verder als grossierderij in zilver en goud.

In 1936 werd de bovenverdieping van het pand Zaailand 100 betrokken, waarna de firma onder de directie van de heer S. Attema in een naamloze vennootschap werd omgezet.

Het bedrijf haalde ook verschillende malen de krant door de trouw van zijn werknemers. Zo werd bij de viering van het 75-jarig bestaan in 1911 gewag gemaakt van een werknemer die maar liefst 61 jaar aan het bedrijf verbonden is geweest en bij andere gelegenheden was sprake van een 50-jarig dienstverband.

Het bedrijf is in 1987 beëindigd. In de Leeuwarder Courant van 7 oktober 1988 wordt melding gemaakt van de aankoop van de inventaris van de voormalige zilver- en goudsmederij Attema door het Jouster museum.

De archiefstukken zijn in het begin van de jaren ’90 in het Leeuwarder Gemeentearchief opgenomen.

Zij verschaffen eigenlijk alleen enige informatie over het financiële reilen en reilen van het bedrijf.
Ook over de filialen in Groningen en Rotterdam (de laatste werd in 1933 opgeheven) is nauwelijks iets terug te vinden
Wanneer het bedrijf precies beëindigd is, vermoedelijk medio jaren tachtig, is uit de archiefstukken niet te achterhalen. Ook het archief van de Leeuwarder Courant levert deze informatie niet. Wel wordt In de Leeuwarder Courant van 7 oktober 1988 melding gemaakt van de aankoop van de inventaris van de voormalige zilver- en goudsmederij Attema door het Jouster museum.
De archiefstukken zijn in het begin van de jaren ’90 in het Leeuwarder Gemeentearchief opgenomen.
Zij verschaffen eigenlijk alleen enige informatie over het financiële reilen en reilen van het bedrijf.
Ook over de filialen in Groningen en Rotterdam (de laatste werd in 1933 opgeheven) is nauwelijks iets terug te vinden.

Kenmerken

Datering:
1897-1976
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,1 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1636 P. Attema Dzn., Fabriek van Goudwerken, Horlogerie en Grossier te Leeuwarden (en Groningen en Rotterdam), 1897-1976
VERKORT:
NL-LwnHCL 1636