Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: College van Kerkdiakenen Nederlandse Hervormde Gemeente te L...

1725 College van Kerkdiakenen Nederlandse Hervormde Gemeente te Leeuwarden, (1819)1969-2014

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1725 College van Kerkdiakenen Nederlandse Hervormde Gemeente te Leeuwarden, (1819)1969-2014
1.
Inleiding
Als gevolg van de invoering van de Staatswet van 1798, waarin de scheiding tussen kerk en staat werd geregeld, werd bepaald dat elk kerkgenootschap voortaan zelf voor haar gebouwen zorg moest gaan dragen. De Grote of Jacobijnerkerk, de Westerkerk en de Galileërkerk, tot dan eigendom van de stad, werden dientengevolge overgedragen aan de Kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente Leeuwarden. Ook raakte het Nieuw Stadsweeshuis de opbrengsten van de stoel- en zitgelden en van de collecten in de kerken kwijt. De Kerkvoogdij stelden voor de organisatie van de collecten een hernieuwd College van Kerkdiakenen in. De eerste collecte werd door hen op 12 mei 1799 gehouden. Ook legaten en schenkingen waren een belangrijke inkomstenbron. De inkomsten waren voor een belangrijk deel voor de Kerkvoogdij om hun uitgaven voor ondermeer het gebouwonderhoud en de bezoldiging voor de dominees. De uitgaven werden echter ook maatschappelijke projecten gefinancierd. Uit het Kerkdiakenfonds bijeengebracht via contributies, werden de studies van veelbelovende studenten van de Diakenen mede gefinancierd.
Leden werden veelal voor het leven benoemd. Naast werkende leden waren er ook rustende leden, de “nacessie” geheten die in geval van verhindering of ziekte werden ingeschakeld. Vanaf het jaar 1965 werden ook vrouwen benoemd.
Reglementen regelde de dagelijkse gang van zaken. Naast de organisatie van de collectes werden fungeerden de diakenen tevens als de “Commissie van ontvangst” die nieuwelingen en buitenstaanders begeleiden.
In het jaar 1838 liet Catharina Maria Reneman een legaat aan het College na. De rentopbrengsten waren bedoeld voor een jaarlijkse maaltijd voor de diakenen: het “Kolde Renemanfeest”. De laatste jaren, leverde het Renemanfonds te weinig opbrengsten op. Men ging voortaan jaarlijks in september met excursie gevolgd door een maaltijd waarvoor een eigen bijdrage werd gevraagd.
De nazit van de gewone vergaderingen werden eind 19e eeuw steeds belangrijker en is er duidelijk sprake van enig “sociëteit gehalte”. Er werd gesjoeld, gekaart, gedamd en er waren balspelen. Daarnaast werd er gesoupeerd en werden voordrachten gehouden.
Op 1 januari 2006 kwam de Protestantse gemeente te Leeuwarden i.w. tot stand. Op 16 februari 2017 fuseerden de Gereformeerde kerk te Leeuwarden en de Hervormde gemeente tot de Protestantse gemeente te Leeuwarden. De taken van het College ging dientengevolge mee over.
De hier beschreven archiefstukken zijn respectievelijk in 2012 en in 2018 in bewaring gegeven en hebben een omvang van 3 m1. De aanvulling uit 2018 werd in concept beschreven door de medewerkers van het ‘archiefbureau Ruerd de Vries”.
Dit archief is een aanvulling op de archiefbescheiden van het College van Diakenen die zijn opgenomen in toegang 1700 van de "Inventaris der archieven van de Nederlands Hervormde Gemeente Leeuwarden door Joh. Schaafsma, 1975. (inv. nrs. 1728 - 1794 over de jaren 1799- 1971) .
Voor alle beschreven stukken geldt dat stukken jonger dan 50 jaar niet openbaar zijn. Daarenboven geldt een openbaarheidsbeperking van 110 jaar na geboortedatum voor stukken met persoonsgegevens.
Bedoelde stukken zijn slechts toegankelijk met schriftelijke toestemming van de Protestantse gemeente te Leeuwarden
Literatuur: Ds. C van den Berg, Het Dierbare College 1799-1999. Kerkdiakenen Hervormde Gemeente Leeuwarden. Leeuwarden 1999.
WvD 2019

Kenmerken

Datering:
(1819)1969-2014
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
3 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1725 College van Kerkdiakenen Nederlandse Hervormde Gemeente te Leeuwarden, (1819)1969-2014
VERKORT:
NL-LwnHCL 1725