Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Van der Weide, Slagers te Leeuwarden, 1794-1944

1770 Van der Weide, Slagers te Leeuwarden, 1794-1944

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
1770 Van der Weide, Slagers te Leeuwarden, 1794-1944
Inleiding
De naam ‘Van der Weide’ is in de 18e eeuw in Leeuwarden een beroepsnaam; een soort keurmerk voor slagers. In de Waag in Leeuwarden is (in bruikleen van het Fries Museum) een paneel uit 1752 te zien, waarop de slacht van een aantal koeien is vastgelegd en waarop de naam van vleeshouwer Nicolaas Otto van der Weide als een der slachters voorkomt.
De familienaam Van der Weide werd in 1812, in de Napoleontische tijd, aangenomen door Jacob Jans (1773-1847), vleeshouwer te Wijtgaard. Van oudsher beleden de Van der Weides het katholieke geloof; Wytgaard was ook een katholieke enclave in het verder overwegend hervormde Friesland.

Een belangrijke telg uit de familie was Jan van der Weide (1872-1935). De door hem op de Voorstreek 60, hoek Amelandsstraat in 1895 opgezette slagerij werd in 1938, vrij kort na zijn dood, door zijn zoons van de hand gedaan.

Familielid Gerrit ten Hulscher, een neef van slager Jan, die eerder bij zijn oom in de zaak het slagersvak geleerd had, zette in 1909 een handelsonderneming op in slagerijbenodigdheden aan de Sneekerkade. Nadat hij de zaak in 1928 aan zijn oom had overgedaan, werd de naam in 1931 ‘Van der Weide’s Handelsonderneming’. In 1934 nam Jans zoon Frans de inmiddels goed draaiende zaak over. Na de oorlog breidde hij het bedrijf uit met een filiaal in Den Bosch. Na overname van het technisch bedrijf Elco in Leeuwarden in 1964 ontstond de nog steeds bestaande technische handelsonderneming ‘Weidelco’.
De Van der Weides hebben in Sybolt F. van der Weide een productief familiehistoricus. Vooral daardoor biedt dit uitgebreide archief een prachtig inkijkje door de jaren heen in het leven van de familie Van der Weide en hun aanverwanten uit de families Poelsma , Jorna, Bonthuis, Ten Hulscher, e.a.
In het jaarverslag 1977-’78 van het Leeuwarder Gemeentearchief wordt melding gemaakt van de verwerving van de archivalia van de familie Van der Weide en aanverwante families door bemiddeling van de heer G. Elzinga te Leeuwarden.
In 1990 is het archief aangevuld met door de heer S. Witteveen te Oosterzee aangeleverde dagboeken en aantekenboekjes over de periode 1934-1962 van zijn oom Jan van der Weide (1915- ?), de broer van de eerdergenoemde Frans. Deze Jan ging in 1954 het filiaal van ‘Van der Weide’s Handelsonderneming’ in Den Bosch leiden. Sinds 2015 zijn ook deze stukken openbaar.
In de dagboeken geeft Van der Weide meestal in het kort zijn bezigheden van de dag aan, hoewel hij regelmatig ook belangrijke gebeurtenissen uit het nieuws vermeldt (14 september 1941 , ‘De doop van Prinses Irene uitgesteld voorloopig’, Engelsche vliegm. strooien millioenen “waarschuwingen” boven Duitsland uit’, enz. ).

Literatuur, aanwezig in het HCL:
S.F. van der Weide, ‘Van der Weide: een evergreen! Al ruim 250 jaar’, 1994
S.F. van der Weide, ‘Genealogie familie Van der Weide’, 1985
S.F. van der Weide, ‘Sybold F. Poelsma, vader van vier gezinnen’, 1993
C.H. Witteveen, ‘Over leden van de families Witteveen, Van der Werf, Van der Weide, Poelsma en Ydema’, 2010
In ‘t Kleine Krantsje van 01-04-1992 is een artikel te vinden over de slagerij van Jan van der Weide op de Voorstreek.

Kenmerken

Datering:
1794-1944
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,2 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1770 Van der Weide, Slagers te Leeuwarden, 1794-1944
VERKORT:
NL-LwnHCL 1770