Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Lieuwe van der Helm, boekhouder bij Practische Hulp te Leeuw...

1829 Lieuwe van der Helm, boekhouder bij Practische Hulp te Leeuwarden, 1919-1992

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1829 Lieuwe van der Helm, boekhouder bij Practische Hulp te Leeuwarden, 1919-1992
1.
Inleiding
Lieuwe van der Helm (geboren te Drachten in 1897 en overleden in Leeuwarden in 1982) trad in 1925, direct na de oprichting van de vereniging, als boekhouder in dienst bij de Vereniging Leeuwarder Tehuis voor Daklozen “Practische Hulp”. De vereniging gaf onderdak en verzorging aan alleenstaande dakloze mannen, vrouwen en kinderen en verschafte de mannen werk in de bijbehorende papier- en houtafdeling. Ook werden zij ingezet om op gezette tijden oud papier, lompen en oud schoeisel op te halen. Het opgehaalde oud papier vormde de grootste inkomstenbron van de vereniging. Daarnaast was er aan de inrichting een schrijfkamer verbonden, waar type- en stencilwerk werd verricht. Van der Helm fungeerde ook als hoofd van die schrijfkamer. Het tehuis en de bijbehorende werkplaatsen waren oorspronkelijk gevestigd in de Molenstraat in Leeuwarden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren hier in de houten barakken van het zogeheten ‘Engelse Kamp’ Engelse militairen geïnterneerd geweest.
In 1930 verhuisde Practische Hulp naar een aanzienlijk beter onderkomen in de Pioenstraat.
In 1972 is het werk van Practische Hulp overgenomen door de stichting De Terp.

De heer Van der Helm is zijn gehele werkzame leven Practische Hulp trouw gebleven. In maart 1962 gaat hij op 65-jarige leeftijd met pensioen.
In 1971 ontvangt Van der Helm als waardering voor zijn werk bij Practische Hulp de eremedaille in zilver van de Orde van Oranje-Nassau.
Het archiefje is in 2004/2006 door mevrouw T. Stroosma - Van der Helm te Stiens, dochter van Lieuwe van der Helm, aan het Leeuwarder Gemeentearchief geschonken.
De archiefstukken 8 en 9 lijken niets met de heer Van der Helm te maken te hebben.

Literatuur:
Corien Rattink, ‘Practische Hulp, een vereeniging met een zoo schoone sociale taak’, 2001

Kenmerken

Datering:
1919-1992
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,04 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1829 Lieuwe van der Helm, boekhouder bij Practische Hulp te Leeuwarden, 1919-1992
VERKORT:
NL-LwnHCL 1829