Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: G. de Jong (Sint Nicolaascommissie der Openbare Lagere Schol...

1839 G. de Jong (Sint Nicolaascommissie der Openbare Lagere Scholen), 1939-1976

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1839 G. de Jong (Sint Nicolaascommissie der Openbare Lagere Scholen), 1939-1976
1.
Inleiding
De Sint Nicolaas-commissie voor het openbaar onderwijs in Leeuwarden werd in 1923 opgericht met de bedoeling de kinderen van de openbare lagere scholen in Leeuwarden een aangename gezamenlijke Sinterklaasviering aan te bieden. De leerkrachten, veelal geholpen door een betrokken ouders en anderen, brachten telkenjare in stadsschouwburg ‘De Harmonie’ voor kinderen uit de hogere klassen der lagere scholen een sprookje ten tonele, Sinterklaas kwam langs en deelde lekkers uit, enz. Voor vele kinderen was dit de eerste kennismaking met de schouwburg.
Voor 1922 kregen op particulier initiatief leerlingen van de Armenscholen in Leeuwarden met Sinterklaas in De Harmonie veelal een nuttig cadeau uitgereikt in de vorm van een hemd of een paar sokken. Toen de Armenscholen in 1920 werden opgeheven, werd vanaf 1922 op alle openbare lagere scholen in Leeuwarden een Sinterklaasfeest georganiseerd. In 1924 gebeurde dat voor het eerst centraal , in De Harmonie. Bij die gelegenheid werd het sprookje ‘Appelsteeltje’ opgevoerd, het begin van een lange sprookjestraditie. Salonorkest Sinnema zorgde steevast voor de muzikale begeleiding. De kosten van het gebeuren werden gedeeltelijk gedekt door een jaarlijkse collecte.
In de loop der jaren werd het aantal voorstellingen in Sinterklaastijd aanzienlijk opgevoerd, o.a. ook door deelname van de leerlingen van de openbare scholen uit de dorpen rondom Leeuwarden en ook doordat ouders en andere belangstellenden in de gelegenheid werden gesteld een avondlijke opvoering bij te wonen.
Door teruglopende belangstelling, financiële en andere problemen werd er in 1984 besloten geen sprookje meer op te voeren, maar in 1986 werd besloten de traditie toch weer voort te zetten, zij het dat de opvoering kleinschaliger was en plaats vond in Zalen Schaaf. In 2008 vonden daar de allerlaatste voorstellingen plaats.
Bekende namen van regisseurs waren Jochum de Haan (1907-1996), hoofd van de Sint Anthonyschool en Geert Schilt (1929-2010), die zelf ook een sprookje schreven.

De archiefstukken zijn afkomstig uit de nalatenschap van mevr. G. de Jong, die zelf vele jaren betrokken is geweest bij de Sint Nicolaas uitvoeringen. Mr. L. Tuin, executeur-testamentair over de nalatenschap van mevrouw De Jong, heeft ze in 2002 aan het Leeuwarder Gemeentearchief overgedragen. In 2008 werd het archief aangevuld met bescheiden afkomstig van mevr. A. van Kammen, voormalig secretaresse van de Sint Nicolaas-commissie.
De vele krantenknipsels in het archief geven een aardig beeld van de geschiedenis van het Leeuwarder onderwijssprookje. In de Leeuwarder Courant van 28-11-2015 kijkt de bekende Leeuwarder journalist Pieter de Groot terug op de plaatselijke traditie van Sinterklaassprookjes.
Zie ook toegang 1312 Inventaris van het Openbaar Onderwijs in Leeuwarden 19e-120e eeuw de inventarisnummers 1832-1850

Kenmerken

Datering:
1939-1976
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,12 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1839 G. de Jong (Sint Nicolaascommissie der Openbare Lagere Scholen), 1939-1976
VERKORT:
NL-LwnHCL 1839