Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Stichting Katholieke Openbare Bibliotheek, 1894-1987

1440 Stichting Katholieke Openbare Bibliotheek, 1894-1987

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
1440 Stichting Katholieke Openbare Bibliotheek, 1894-1987
Inleiding
In 1852 ging in navolging van Franse voorbeelden in Leeuwarden een St. Vincentius-vereniging van start. Grondlegger van deze vereniging was de heilige Vincentius à Paulo, die in het begin van de 17e eeuw in Parijs de zielzorg onder soldaten ter hand nam. Al spoedig werd de doelgroep uitgebreid tot alle noodlijdenden en sociaal zwakkeren.
Tot de vormen waarop hulp aangeboden werd behoorde ook het verstrekken van (katholieke) lectuur. Zo ontstonden in Leeuwarden verscheidene katholieke mini-bibliotheekjes, die zo’n veertig jaar later tot één centrale bibliotheek werden samengevoegd, als ‘Onderafdeeling van de Vereeniging van den Heilige Vincentius à Paulo’, gevestigd in het Vincentiusgebouw in de Speelmansstraat, oorspronkelijk een tehuis voor armen en daklozen. Na een verbouwing in 1884 werd hier de R.K. Jongensschool gevestigd, waardoor de bibliotheek al snel moest verhuizen. Na nog meer omzwervingen kwam de bibliotheek in 1897 voor een wat later een 40-jarig verblijf zou blijken in de Grote Kerkstraat terecht en vlak voor de Tweede Wereldoorlog opnieuw in de Speelmansstraat, in de voormalige pastorie van de paters Dominicanen.
In 1953 maakte de bibliotheek zich los van de St. Vicentius-vereniging en werd de naam ‘Katholieke Openbare Uitleenbibliotheek’ (K.O.U.B.) aangenomen. In 1958 vond de verhuizing plaats naar het pand Weerd 20. In 1968 werd daar ook een leeszaal ingericht.
Het aantal leden van de bibliotheek was in de loop der jaren gegroeid en bedroeg bij de laatste verhuizing zo’n 500, waarvan 200 jeugdleden.
Vanaf het begin van de jaren ’70 werden er op initiatief van het gemeentebestuur besprekingen over samenwerking gevoerd tussen de K.O.U.B. en de Openbare Bibliotheek, besprekingen die uiteindelijk in 1987 uitmondden in een samengaan in de nieuwe Openbare Bibliotheek in De Beurs.
Het archief is in 1989 door de stichting overgedragen aan het Leeuwarder Gemeentearchief.
Het reilen en zeilen van de bibliotheek in de loop der jaren is goed te volgen via de in het archief aanwezige notulen en jaarverslagen over de periode 1894-1987.
De geschiedenis van het Katholieke bibliotheekwezen in Leeuwarden is in 1986 vastgelegd in het door de ‘Stichting Katholieke Bibliotheek Leeuwarden’ uitgegeven boekje ‘Van Vincentius-Bibliotheek tot Katholieke Openbare Bibliotheek Leeuwarden’.

Kenmerken

Datering:
1894-1987
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,4 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1440 Stichting Katholieke Openbare Bibliotheek, 1894-1987
VERKORT:
NL-LwnHCL 1440