Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: A. Zadel te Leeuwarden, eind 19e eeuw - 1985

1818 A. Zadel te Leeuwarden, eind 19e eeuw - 1985

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1818 A. Zadel te Leeuwarden, eind 19e eeuw - 1985
1.
Inleiding
Andries Zadel werd in 1903 geboren te Leeuwarden als zoon van Matthijs Roelof en Rinske Douma. Hij doorloopt de RHBS in zijn woonplaats en in 1922 treedt hij in dienst van de gemeente Sneek, waar hij gedurende twee perioden, 1922-1929 en 1933-1940, werkzaam zal zijn. Hij stijgt daar gestadig in de gemeentelijke hiërarchie.
In 1928 verruilt hij zijn baan in Sneek voor die van hoofd van de Ophaal- en Stortingsdienst van de gemeente Velsen en verhuist hij naar het nabij Velsen gelegen Driehuis. Lang vervult hij deze betrekking niet, want in 1929 wordt hij benoemd tot commies 1e klasse ter gemeente-secretarie te Leiden. In 1932 huwt hij met Guurtje Aaltje Barten (geboren te Zutphen in 1909). Het huwelijk zal kinderloos blijven.
In 1933 keert hij terug naar Sneek; hij wordt benoemd tot ontvanger der gemeente. In oktober 1940, als Nederland door de Duitsers bezet is, treedt hij opnieuw in dienst van de gemeente Velsen. Hij gaat daar dezelfde functie vervullen als in Sneek.
In 1968 wordt hem vanuit de positie van gemeente-ontvanger eervol ontslag verleend vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Naast zijn werk als gemeente-ambtenaar was hij ook nog geruime tijd actief in het onderwijs, als docent aan de Noord-Hollandse Bestuursacademie te Haarlem en aan de HEAO te Amsterdam.
Hij keert na zijn pensionering terug naar Leeuwarden en overlijdt daar in 1985. Hij ligt begraven op de Huizumer begraafplaats. Zijn echtgenote overleeft hem een achttal jaren.

Het zeer kleine archief is door notaris Wiebe Adema, die de nalatenschap van Andries Zabel beheerde, in 1997 aan het HCL geschonken. Het geeft nauwelijks informatie over het persoonlijk leven van de heer Zadel

Kenmerken

Datering:
c.eind 19e eeuw-1985
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,5 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1818 A. Zadel te Leeuwarden, eind 19e eeuw - 1985
VERKORT:
NL-LwnHCL 1818