Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: G.H. van Kampen te Leeuwarden, Dagboek, 1943-1945

1843 G.H. van Kampen te Leeuwarden, Dagboek, 1943-1945

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
1843 G.H. van Kampen te Leeuwarden, Dagboek, 1943-1945
Inleiding
Garmt Hendrik van Kampen werd in 1925 in Leeuwarden geboren. Zijn oom Tiemen van Kampen was handelaar in papier en schrijfartikelen, eerst op de Voorstreek en na 1927 op de Huizumerlaan en zijn vader Hendrik was fotograaf. Diens zaak, foto Vaka (Van Kampen), was eerst op de Berlikumermarkt gevestigd; later verhuisde die naar de Sint Jacobsstraat 13.
De beide broers gaven met succes een grote collectie prentbriefkaarten uit van Leeuwarder straten, maar ook van straattaferelen in andere Nederlandse steden.

Vanaf 12 december 1943 - hij was op dat moment 18 jaar - houdt Garmt een met potlood geschreven dagboek bij. Hij noteert in slordig handschrift in gewone schriften (het eerste schrift is voor een deel gevuld met opgaven handelsrekenen; het tweede van origine een boekhoudschrift), maar later ook op losse velletjes de oorlogshandelingen waarvan hij in Leeuwarden getuige is, zoals geallieerde bombardementen, razzia’s, verzetsdaden, onderduikers, enz. Daarnaast geeft hij ook nieuws over andere oorlogsgebeurtenissen in Friesland, Nederland, Duitsland en de rest van de wereld, waarvan hij kennelijk op de hoogte is. Zo schrijft hij over de geallieerde invasie in Normandië in begin juni 1944. In het dagboek gaat hij puur zakelijk te werk; persoonlijke zaken houdt hij erbuiten. Af en toe noteert hij een mop over de Duitse bezetter.
Na de oorlog neemt Garmt de fotozaak van zijn vader over. Deze sluit (vermoedelijk) in 1975 zijn deuren. In de jaren ’70 treedt hij als docent audiovisuele middelen in dienst van de noordelijke lerarenopleiding Ubbo Emmius. Hij overlijdt in 2008.
De oorlogsdagboeken werden in 1995 door de schrijver aan het Leeuwarder Gemeentearchief geschonken. Ze vormen een mooie bijdrage aan de kennis van het dagelijkse leven zoals dit zich in de Tweede Wereldoorlog in Leeuwarden afspeelde.

Kenmerken

Datering:
1943-1945
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,05 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1843 G.H. van Kampen te Leeuwarden, Dagboek, 1943-1945
VERKORT:
NL-LwnHCL 1843