Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Herman Otte Thijsseling, militair in het Bataljon Friesland ...

1995 Herman Otte Thijsseling, militair in het Bataljon Friesland (1e Bataljon, 9e Regiment Infanterie) in Nederlands-Indië 1945-2001

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
I. Inleiding
1995 Herman Otte Thijsseling, militair in het Bataljon Friesland (1e Bataljon, 9e Regiment Infanterie) in Nederlands-Indië 1945-2001
I.
Inleiding
Herman Otte Thijsseling (1922-2001) werd te Hallum geboren als zoon van Aede Thijsseling (1884-1975) en Sjoukje Thijsseling - De Haas (1888-1971). Als dienstplichtige werd hij opgenomen in de Nederlandse strijdkrachten, die eind 1945, na de Japanse capitulatie, naar Nederlands-Indië gestuurd werden om daar de opstand van de Indonesische vrijheidsstrijders onder leiding van Soekarno de kop in te drukken en het Nederlands gezag te herstellen. Thijsseling maakte deel uit van het uit ongeveer 800 man bestaande legeronderdeel van het OVW (oorlogsvrijwilligers) Bataljon Friesland, het 1e Bataljon van het 9e Regiment Infanterie, dat eind november 1945 met de ‘Johan van Oldenbarnevelt’ naar Indië vertrok. Dit Friesland Bataljon kwam voort uit de Friese Binnenlandse Strijdkrachten, waar Thijsseling ook deel van uitmaakte. Na eerst per trein naar Calais te zijn gereisd en daarna per veerboot naar Calais te zijn overgestoken, begon de lange bootreis voor de Friezen in Southampton en ging via het Suez-kanaal richting Indië. De reis eindigde vooreerst op last van de commandant van het South East Asia Command, generaal Mountbatten, op 29 december 1945 in de plaats Ipoh in Malakka, een deelstaat van het tegenwoordige Maleisië. Pas in maart 1946 kreeg het schip toestemming door te varen naar Batavia, vanwaar het bataljon in april naar de sector Bandoeng op West-Java werd verplaatst. Al snel werden de Friezen daar ingezet bij gevechtshandelingen.

In juli 1947 werd het bataljon ingezet bij de eerste politionele actie. De gevechtsactiviteiten van de Friezen in West-Java werden voortgezet tot eind 1947. Na de wapenstilstand op 17 januari 1948 kon men zich voorbereiden op de terugreis.
Midden juni 1948 werd de thuisreis aanvaard met de ‘Zuiderkruis’. Op 14 juli van dat jaar meerde dit schip aan in de Rotterdamse haven. Het Bataljon Friesland had in de strijd 30 manschappen verloren.
Het archief is in 2017 en 2022 door de heer Niek Boevé, de schoonzoon van Herman Thijsseling, aan het HCL geschonken. Zijn schoonvader was in augustus 2001 op 78-jarige leeftijd in Leeuwarden overleden.
Thijsseling hield zijn ouders, zijn zusters en zwager vanaf zijn vertrek uitvoerig op de hoogte van de gebeurtenissen waarvan hij deel uitmaakte. Hij deed dat schrijvend en een enkele keer ook typend en meestal in zijn moedertaal, het Fries. Daardoor krijgt de lezer een prachtig inkijkje in het dagelijkse soldatenleven binnen het Bataljon Friesland. Daarnaast bevat het archief een tweetal fotoalbums, die dit beeld verder versterken.

Literatuur (niet aanwezig in de bibliotheek van het HCL):
Taco Kingma, ‘Friesland was hier’, herdenkingsboek dat in 1948 is verschenen kort na de terugkeer van het Bataljon Friesland;
‘Us Pompeblêd’, tijdschrift voor Bataljon Friesland in de tropen, 1946-1948;
Hylke Speerstra, ‘Op klompen troch de dessa’.

Kenmerken

Datering:
1945-2001
Auteur:
A. Tuinhout
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,17 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1995 Herman Otte Thijsseling, militair in het Bataljon Friesland (1e Bataljon, 9e Regiment Infanterie) in Nederlands-Indië 1945-2001
VERKORT:
NL-LwnHCL 1995
Categorie: