Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Bakkerij-, horeca- en detailhandelsschool te Leeuwarden, 1936-1993

2024 Bakkerij-, horeca- en detailhandelsschool te Leeuwarden, 1936-1993

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
I Inleiding
2024 Bakkerij-, horeca- en detailhandelsschool te Leeuwarden, 1936-1993
I
Inleiding
Op 18 mei 1936 werd de eerste steen gelegd van een pand voor de Bakkersvakschool aan de Ruusbroecstraat 36 te Leeuwarden. Op 1 september van datzelfde jaar werd de school officieel geopend en konden jongeren ’s middags en ’s avonds deelnemen aan bakkerscursussen. Initiatiefnemer voor de oprichting van deze school was de Provinciale Friesche Bakkersbond. Deze bond was al vanaf de jaren 20 actief met het organiseren van cursussen, die in bakkerijen verspreid door heel Friesland werden gegeven. In 1955 startte ook de dagopleiding. Deze tweejarige opleiding sloot aan op het lager onderwijs en was bedoeld voor jongeren van 12-16 jaar. Aan het einde van de jaren 60 werd de school aan de Ruusbroecstraat te klein en werd er besloten tot nieuwbouw. In 1967 werd een nieuw pand aan de Prinsessenweg 2 in gebruik genomen en een opleiding voor horecapersoneel opgericht. De nieuwe naam van de school luidde Bakkerij- en horecavakschool.

Vanaf 1952 werd om de twee jaar de Fribava georganiseerd, wat stond voor Friesche Bakkers Vakschooldagen. Tijdens deze tweedaagse tentoonstelling konden bakkers en aspirant bakkers hun waren tonen aan het publiek. Diegenen met de beste producten vielen in de prijzen. De Fribava werd georganiseerd door de Friesche Bakkerscursisten Vereniging, oud cursisten van de Bakkersvakschool.

In 1992 fuseerde de Bakkerij-, horeca- en detailhandelsschool met de Katholieke Mavo De Nijehove. Samen gingen zij verder onder de naam Nijehove College. In 1998 volgde nogmaals een fusie waarbij het Nijehove College, samen met De Delta en Slauerhoff opging in Openbare Scholengemeenschap (OSG) Piter Jelles.

Het archief is in 2007 door dhr. R. de Wit, directeur bedrijfsvoering van OSG Piter Jelles, geschonken aan het Historisch Centrum Leeuwarden. De Bakkerij-, horeca- en detailhandelsschool betreft een rechtsvoorganger van het OSG Piter Jelles.

Er geldt een openbaarheidsbeperking op de stukken met betrekking tot persoonsgegevens.

Kenmerken

Datering:
1936-1993
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
3,5 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 2024 Bakkerij-, horeca- en detailhandelsschool te Leeuwarden, 1936-1993
VERKORT:
NL-LwnHCL 2024