Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Mavo Nijlân en rechtsvoorgangers, 1919-1993

2032 Mavo Nijlân en rechtsvoorgangers, 1919-1993

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
I Inleiding
2032 Mavo Nijlân en rechtsvoorgangers, 1919-1993
I
Inleiding
In 1857 werd bij de onderwijswet de M.U.L.O. (Meer Uitgebreid Lager Onderwijs) ingesteld. Dit betrof vervolgonderwijs dat wettelijk onder het lager onderwijs werd geschaard. Er waren aparte M.U.L.O. scholen, maar er konden ook vakken worden toegevoegd aan lagere scholen, waardoor de scholen een M.U.L.O. functie kregen. In 1920 werd de naam M.U.L.O. veranderd in U.L.O. (Uitgebreid Lager Onderwijs). Ook dit onderwijs werd wettelijk gezien als lager onderwijs, terwijl het eigenlijk vervolgonderwijs was.

In 1922 werd de Vereeniging voor M.U.L.O., afdeling Friesland opgericht. Deze vereniging kwam op voor de belangen van het Uitgebreid Lager Onderwijs. In 1968 werd de Mammoetwet ingevoerd en werd het M.U.L.O. onderwijs vervangen door Mavo (Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs).

In 1919 werd de U.L.O. school in de Emmanuel Murandstraat een onderdeel van de openbare lagere school in de Schrans. Twee jaar later vond er een splitsing van de scholen plaats en ontstond er een school voor gewoon lager onderwijs en een school voor Uitgebreid Lager Onderwijs. Nadat Huizum in 1944 door Leeuwarden werd geannexeerd, werd de school Gemeenteschool 22. In 1958 verhuisde de school naar een pand aan de Gedempte Keizersgracht. Vier jaar later kon een nieuw pand worden betrokken aan de Prinsessenweg 4, dat vanaf 1968 onderdak bood aan Mavo Nijlân.

In 1993 fuseerde Mavo Nijlân met de Stedelijke Scholengemeenschap voor Mavo, Havo en Atheneum, De Uiterdijken en de Gemeentelijke Mavo in Kollum. Samen gingen zij verder onder de naam De Delta. In 1998 volgende er nogmaals een fusie en gingen De Delta, Slauerhoff en het Nijehove College verder als Openbare Scholengemeenschap (OSG) Piter Jelles.

Het archief is in 2007 door dhr. R. de Wit, directeur bedrijfsvoering van OSG Piter Jelles, geschonken aan het Historisch Centrum Leeuwarden. Het betreft een rechtsvoorganger van het OSG Piter Jelles.
In 1971 is er archief van de school aan het Historisch Centrum Leeuwarden (destijds gemeentearchief Leeuwarden) in bewaring gegeven door de toenmalige directeur van de school. Deze stukken zijn opgenomen in toegang 1312.

Het archief van de Vereeniging voor M.U.L.O., afdeling Friesland is, vanwege de nauwe betrokkenheid bij de school, opgenomen als gedeponeerd archief.

Er geldt een openbaarheidsbeperking op stukken met betrekking tot persoonsgegevens.

Kenmerken

Datering:
1919-1993
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
2,2 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 2032 Mavo Nijlân en rechtsvoorgangers, 1919-1993
VERKORT:
NL-LwnHCL 2032