Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Leeuwarder Vredesoverleg, 1980-1993

1221 Leeuwarder Vredesoverleg, 1980-1993

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Najaar 1979 werd het Leeuwarder Vredesoverleg (LVO) opgericht, een overlegorgaan van linkse politieke partijen en linkse (kerkelijke en niet-kerkelijke) 'vredesgroepen': actiegroepen die zich op een of andere manier voor de wereldvrede inzetten. Het LVO was sterk anti-militaristisch van karakter. Naast de vertegenwoordigers van de partijen en groepen waren er ook deelnemers-op-persoonlijke-titel. Het doel van het LVO was om de wereldvrede te bevorderen door activiteiten van de participanten te coördineren en ook voor hen te organiseren.
Dit deed men o.a. door het verspreiden van informatie op manifestaties en naar de pers, het organiseren van lezingen, demonstraties, herdenkingen e.d. en het deelnemen in landelijke acties en in plaatselijke gremia. Zeer succesvol was de actieweek "Geen nieuwe kernwapens in Europa", in mei 1984 door het LVO op plaatselijk niveau georganiseerd, met duizenden deelnemers (zie inv.nr. 24). Naast vele andere activiteiten organiseerde het LVO jaarlijks de plaatselijke versie van de landelijke Vredesweek (inv.nr. 22), en vanaf 1985 ook elk jaar een Hiroshima-herdenking (inv.nr. 27).
Toen in 1989-1990 eindelijk ontspanning tussen Oost en West aan de horizon gloorde, daalde de animo voor deelname aan en inzet voor het LVO zeer snel. Verlegging van het werkterrein naar ontwikkelingssamenwerking en de democratisering in Oost-Europa mocht niet meer baten. In 1991 besloot men de activiteiten een klein jaar stil te leggen om daarna te besluiten over het voortbestaan; in 1992 werd het Leeuwarder Vredesoverleg definitief opgeheven.
Het archief werd in 1993 door de laatste secretaris overgedragen aan het Gemeentearchief van Leeuwarden (nu Historisch Centrum Leeuwarden). Het mat oorspronkelijk 0,9 m. Na selectie, ontdubbeling en herverpakking beslaat het nu 0,3 m. Foto's uit het archief zijn geplaatst in de Topografisch-historische Atlas, de beeldverzameling van het HCL; ze zijn te bekijken in de Beeldbank op de HCL-website. De Leeuwarder Vredeskrant, het blad van het LVO, is ingebonden en geplaatst in de bibliotheek van het HCL. Er zijn geen openbaarheidsbeperkingen. (WvR, nov. 2012).

Kenmerken

Datering:
1980-1993
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,3 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1221 Leeuwarder Vredesoverleg, 1980-1993
VERKORT:
NL-LwnHCL 1221
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.