Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Openbare Lagere School te Stiens, 1917-1957

1338 Openbare Lagere School te Stiens, 1917-1957

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Al vanaf 1815 stond er een school voor Lager Onderwijs aan de Schoolstraat (de latere Pyter Jurjensstrjitte) te Stiens. Het in dat jaar opgerichte gebouw fungeerde tot 1878 als zodanig.
Dan vindt er een aanbesteding plaats voor de bouw van een nieuwe Openbare Lagere School en het afbreken van het oude gebouw. Laagste inschrijver is H.B. Brouwer te Stiens voor een bedrag van 19.100 gulden.
Van 1888 tot 1894 was Mattheus Bernard Hoogeveen (1863-1941) hoofd van de school. Hij is landelijk bekend geworden als bedenker van het leesplankje van Hoogeveen. Hele generaties kinderen hebben leren lezen met dat door hem bedachte leesplankje. Het is heel waarschijnlijk dat Hoogeveen zijn lesmethode op zijn school in Stiens heeft uitgetest.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog begon het schoolgebouw steeds bouwvalliger te worden, zodanig zelfs, dat het in 1954 door de inspectie afgekeurd werd. Er was echter geen ander gebouw beschikbaar, zodat het gewoon in gebruik bleef.
Een gevaarlijk dieptepunt werd in 1960 bereikt, toen het plafond van een der lokalen naar beneden kwam, overigens zonder dat dit tot persoonlijke ongelukken leidde. Het voorval leidde tot sluiting van enkele lokalen en het inrichten van een aantal noodlokalen buiten het oude gebouw. Uiteindelijk, in 1963/1964, kwam een einde aan deze ongewenste toestand; het gebouw wordt afgebroken en vervangen door een geheel nieuw schoolgebouw, de Master Hoogeveenskoalle aan de Ljurkstritte, in het westelijk deel van Stiens. Het laatste hoofd van de OLS, de heer Jochum Offringa, wordt ook het eerste hoofd van de nieuwe school.
Zoals veel Stienser archiefstukken in het HCL zijn de archivalia in 2004 via de Documentatiestichting Leeuwarderadeel in het Leeuwarder Gemeentearchief terecht gekomen, net zo als een archiefje van de Master Hoogeveenskoalle..
Deze uiterst minieme archiefjes bieden nauwelijks houvast voor geschiedvorsing

Kenmerken

Datering:
1917-1957
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,02 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1338 Openbare Lagere School te Stiens, 1917-1957
VERKORT:
NL-LwnHCL 1338
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.