Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Leeuwarder Reddingsbrigade, 1934-1976

1502 Leeuwarder Reddingsbrigade, 1934-1976

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Op 26 maart 1934 werd de Leeuwarder Reddingsbrigade als afdeling Leeuwarden van de Nederlandsche Bond tot het Redden van Drenkelingen opgericht. Deze bond was in 1917 opgericht met als doel om de vaardigheden van het redden en reanimeren zo veel mogelijk te verbreiden en om eenheid te brengen in de manier van instrueren en examineren van de verschillende plaatselijke brigades.Tot de oprichters en eerste bestuurders van de Leeuwarder Reddingsbrigade behoorden de artsen A.A. Eecen en M.E. Kulsdom, commissaris van politie C. Kool en J. de Boer, bestuursvoorzitter van zwembad De Groote Wielen. In dit en in andere zwembaden werd lesgegeven, geoefend en geëxamineerd en werden demonstraties en regionale of landelijke wedstrijden gehouden. Ook verleende men desgevraagd bijstand bij evenementen op het water. Na 1945 is de vereniging door gebrek aan belangstelling langzamerhand in een sluimertoestand geraakt. In 1954 legde het bestuur het hoofd in de schoot en droeg het de laatste kasgelden over aan de bond.
In 1959 werd de brigade door een nieuwe groep enthousiaste zwemmers heropgericht. Met succes: moest de oude LRB het doen met een ledental dat steeds tussen de 25 en 75 schommelde, dat van de nieuwe LRB lag in de periode die het archief bestrijkt tussen de 100 en 250.
Het archief werd in 1979 en 1980 door de toenmalige secretaris in bewaring gegeven bij het Leeuwarder gemeentearchief, tegenwoordig genaamd Historisch Centrum Leeuwarden. Het LRB-archief mat toen 0,70 m. Na herverpakking en ontdubbeling beslaat het nu 0,33 m. Het archief is openbaar. (WvR, sept. 2012).

Kenmerken

Datering:
1934-1976
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,33 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1502 Leeuwarder Reddingsbrigade, 1934-1976
VERKORT:
NL-LwnHCL 1502
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.