Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Sociëteit Onderling Genoegen te Wirdum, 1901-1930

1556 Sociëteit Onderling Genoegen te Wirdum, 1901-1930

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
De sociëteit wordt opgericht op 28 oktober 1901. Het reglement geeft als doel aan ‘door gezellige bijeenkomsten het genoegen van de leden te bevorderen’.Als eerste bestuursleden worden gekozen F.H. van Setten, K. Frietema en P.K. Sijbrandy. De ledenlijst telt bij de oprichting 30 leden. Lid kunnen worden ‘mannelijke ingezetenen van Wirdum, Swichum en Wytgaard, die de leeftijd van twintig jaar bereikt hebben’. Voor kandidaat-leden geldt een ballotage.
Om de aanschafkosten van o.a. een biljart en ander spelmateriaal te financieren geeft de sociëteit aandelen uit. De bijeenkomsten, waarop naast biljarten voornamelijk spelletjes als schaken, dammen, domino en kaarten gespeeld worden, vinden plaats in de bovenzaal van dorpsherberg Duhoux, des zaterdagsavonds van 6.30 tot 11 uur.
Incidenteel wordt een gezamenlijke spelletjesavond met de sociëteit van Roordahuizum gehouden.
In de jaren na de oprichting blijft het aantal leden steeds in de buurt van de 30. In zijn jaarverslag klaagt de secretaris nogal eens over de in zijn ogen te geringe opkomst van de leden.
In 1916 wordt er zelfs gediscussieerd over het al dan niet laten voortbestaan van de
sociëteit.
De laatste ledenlijst uit het notulenboek, die van 1929-1930, telt 28 namen.
Het archief bestaat slechts uit één notulenboek. Het is in de eerste jaren nauwgezet bijgehouden; na 1910 geeft het veel minder houvast. Over het ter ziele gaan van de sociëteit verschaft het geen informatie.

Het is door de heer B.B. Hartstra uit Wirdum op niet nader gespecificeerde wijze aan het gemeentearchief Leeuwarden geschonken.

Kenmerken

Datering:
1901-1930
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,01 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1556 Sociëteit Onderling Genoegen te Wirdum, 1901-1930
VERKORT:
NL-LwnHCL 1556
Categorie:
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.