Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

Veel stond afgelopen jaar op een laag pitje vanwege corona, maar er kwam toch ook een behoorlijk aantal vernieuwingen tot stand. In maart werd de nieuwe website opgeleverd en een nieuwe directeur aangesteld. In de loop van 2021 kwamen nog enkele nieuwe medewerkers het team versterken. De publieksruimten werden verder verbeterd. De restauratie van de Oldehove kon in oktober worden afgerond. Er is heel veel tijd en energie gestoken in historisch onderzoek en het tot stand brengen van nieuwe publicaties.

Medewerkers van de Buitendienst en studenten van Aeres (voorheen Nordwin College) bij de aanleg van de Eetbare Tuin voor het HCL. Foto Mark Grupstra/Gemeente Leeuwarden.
Medewerkers van de Buitendienst en studenten van Aeres (voorheen Nordwin College) bij de aanleg van de Eetbare Tuin voor het HCL. Foto Mark Grupstra/Gemeente Leeuwarden.

De bezoekerscijfers zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar. Ondanks lockdowns en andere coronamaatregelen wisten toch duizenden het HCL en de ‘dependances’ te vinden. Het HCL telde ongeveer 5.500 bezoeken (waarvan ongeveer 2000 aan de tentoonstellingen, ongeveer 700 voor onderwijsprojecten, ruim 700 voor lezingen e.d., zo’n 250 aan de studiezaal en 550 overig). Naar de Oldehove kwamen ruim 10.550 bezoekers. Het Pier Pander Museum telde er 654. De online dienstverlening bleef op een hoog peil. Het HCL was extra actief op social media en er zijn ruim 600 verzoeken om inlichtingen via e-mail afgehandeld; weer meer dan een jaar eerder. Met (digitale) stadswandelingen en doe-pakketten konden kinderen en anderen zelf op ontdekkingsreis. Ondanks corona bereikten we 88 schoolgroepen (waarvan 52 via Kunstmenu) met 1.774 leerlingen. Stadswandelingen en fietstochten konden meestal wel doorgang vinden, zij het met kleinere groepen. Er zijn ruim 200 begeleide wandelingen aangeboden met ongeveer 800 deelnemers, waarvan het merendeel het HCL heeft bezocht. Bezoekers lieten positieve reacties achter in ons gastenboek, zoals: “Great exhibitions. You also get an audioguide in English”. Al met al werd 2021 voor het HCL toch nog een succesvol jaar.

Klik hier voor het volledige jaarverslag (met ‘vooruitblik’).