Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

Stappers in de stad; nieuwe wandelgids Leeuwarden Een wandeling langs horeca van toen en nu

Vanaf 3 juli is er een nieuwe wandelgids verkrijgbaar bij het Historisch Centrum Leeuwarden. Stappers in de stad neemt u mee langs horeca van toen en nu.

Al eeuwen kent Leeuwarden een rijk horeca leven. Stappers in de stad vertelt deze geschiedenis door middel van een stadswandeling. De eerste vermelding van een herberg in Leeuwarden is Het Anker in 1502. Herbergen bevonden zich daar waar reizigers de stad binnenkwamen. Hier werd vooral bier gedronken. In die tijd was er nauwelijks goed drinkwater en gold bier als de belangrijkste dorstlesser voor jong en oud. In de 19de -eeuw groeide het aantal horecagelegenheden sterk.

De wandeling voert langs diverse horeca gelegenheden in Leeuwarden. Uiteraard komt het Oranje Bierhuis aan bod. Het café stamt uit 1770 en is het oudste nog bestaande café binnen de stadsgrachten. En ook café De Ossekop is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de horeca van Leeuwarden. Het café had een bruin interieur dat de mensen het gevoel gaf even weg te zijn van de werkelijkheid. Er werd hier Duits bier geschonken, met een dikke schuimlaag. Men moest hier matig drinken en vooral het gesprek op gang houden. Muziek was taboe. En fooi geven ook. Die gaf je toch ook niet aan de bakker?

Deze wandelgids is tot stand gekomen dankzij de Gemeente Leeuwarden Economie en Toerisme in samenwerking met HCL.

Cover stappers in de stad