Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

“De baan is heden geopend. Winter in Leeuwarden” nu nog te bezichtigen in Historisch Centrum Leeuwarden.

De tijd van echte strenge winters lijkt verleden tijd. Leeuwarden heeft een rijke historie op het gebied van schaatsen. Denk aan de beroemde hardrijderijen voor vrouwen van 1805 en 1809 die duizenden toeschouwers trok, de start- en finishplaats van de Elfstedentocht en de internationale schaatswedstrijd van 1885 op de Grote Wielen. De wat oudere Leeuwarders zullen nog goede herinneringen bewaren aan de ijsbaan aan de Bleekerstraat of de ijsbaan van Huizum. Hoogtepunt vormde jarenlang de door de Nieuwe Leeuwarder IJsclub georganiseerde hardrijderijen achter, later om de Gouden Bal, bij de Prinsentuin.

Een strenge en lange winter had ook een keerzijde. Landwegen werden moeilijk begaanbaar en het scheepverkeer kwam stil te liggen. Tot de aanleg van de staartwegen en spoor was Leeuwarden in de winter vrijwel geïsoleerd van de buitenwereld. Door een groot deel van de Leeuwarders werd bittere armoede en kou geleden. Het was voor velen een periode van werkeloosheid en de noodzakelijke gang naar de armbesturen.

Leeuwarden kreeg in de winter ook nieuwe inwoners. Schippers, de zogenaamde vlottende bevolking, lieten hun schepen invriezen langs de singels en kades en de Friese adel verruilde de buitenplaatsen voor een stadshuis aan een van de aanzienlijke straten van Leeuwarden.

In deze expositie wordt een beeld geschetst van winters van weleer in Leeuwarden.

Expo winter groter