Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

 Check voor uw bezoek onze openingstijden.

ERNA ONTVLUCHT DE OORLOG IN TEKENINGEN 

Van 6 april tot 12 juli 2024

In de maanden april tot en met juli besteedt het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) aandacht aan een bijzondere collectie tekeningen. De tekeningen zijn eind jaren dertig en begin jaren veertig gemaakt door het joodse meisje Erna Rozenberg (Leeuwarden, 1 november 1928 – Auschwitz, eind november 1942) en tonen een gefantaseerd beeld van Leeuwarden in een -in werkelijkheid- duistere periode.

Erna was de dochter van Joël Rozenberg (Leeuwarden 1879 – Auschwitz 1942) en Minni Hess (Osnabrück 1890 - Auschwitz 1942). Vader, moeder en Erna zijn in november 1942 vermoord in Auschwitz. Haar beide zusters, Marie (Leeuwarden 1914 – Amsterdam 2000) en Edith (Leeuwarden 1917 – Amsterdam 2014), overleefden de oorlog.

Erna groeide op in een gegoede familie. Haar vader was een grote vee- en vleesexporteur en bekleedde meerdere functies binnen de joodse gemeenschap. Het gezin Rozenberg woonde in een mooi huis aan de Van Swietenstraat en Erna bezocht de deftige Hofschool aan het Raadhuisplein.

De ruim honderd tekeningen die de jonge Erna heeft gemaakt zijn deels geïnspireerd op de destijds populaire strip Pam bij de Maanapen (die o.a. in 1940 en 1941 in de Leeuwarder Courant verscheen). Meerdere tekeningen hebben een duidelijke link met Leeuwarden: er komen gebouwen in Leeuwarden op voor, er wordt Liwwadders gesproken of er worden Leeuwarder namen genoemd.

Ruim zeventig jaar na dato zijn de tekeningen voor een groot publiek te bezichtigen. Tevens wordt, voor zover dat mogelijk is, een beeld geschetst van het meisje achter de tekeningen.

Erna

Mini-expo 'Leeuwarden in kleur'

5 maart tot en met 15 april 2024

Op sociale media worden veel ingekleurde foto’s geplaatst. Los van de vraag of deze ingekleurde foto’s een realistisch beeld geven van het verleden zijn ze bij een breed publiek populair vanwege de sfeer die de ingekleurde foto’s oproepen. Het is alsof het verleden weer even tot leven komt wanneer kleur aan de foto’s wordt toegevoegd.

Aangezien het voor de amateur steeds gemakkelijker is geworden om foto’s te bewerken neemt het inkleuren de laatste jaren een grote vlucht. Overigens was het inkleuren van foto’s vroeger ook al populair. Het HCL bezit honderden ingekleurde prentbriefkaarten uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Net als de huidige ingekleurde foto’s leverde dit meer dan eens de meest wonderlijke kleuren en kleurcombinaties op.

Een van de Leeuwarder ‘inkleurders’ is Cor Glim (1954). Op Facebook bij ‘Vroeger in Liwwadden’ en ‘Leeuwarden & Liwwadders’ plaatst hij met enige regelmaat ingekleurde foto’s. Op YouTube, onder de naam Corrie G, kun je zijn ingekleurde filmpjes over Leeuwarden vinden. Voor het HCL is hij als vrijwilliger onder meer bezig met het digitaliseren en beschrijven van de fotocollectie van Sjoerd Andringa.

Voor de mini-expo Leeuwarden in kleur hebben we een selectie gemaakt van acht door hem in ingekleurde foto’s. Vier foto’s uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw en vier naoorlogse foto’s.

 

Leeuwarden in Kleur groot