Film & Geluid

 

Film & Geluid

De collectie Film en Geluid bevat ruim 2000 titels, waarvan het merendeel film.  Allerlei formaten zoals 35-16-9,5-8 en S8 zijn vertegenwoordigd, in zwart /wit of kleur, met of zonder geluid. Films zijn afkomstig van particulieren, maar komen ook uit Leeuwarder instellingen en bedrijven. De collectie beslaat de periode 1920-heden en bevat  allerlei soorten films. Van documentaires tot familiefilms en van dorpsfilms tot bedrijfsfilms.

Het Historisch Centrum Leeuwarden verzamelt en beheert sinds 2008 het audiovisueel erfgoed  van Leeuwarden en omgeving. De audiovisuele verzameling van het Historisch Centrum Leeuwarden  is een unieke collectie beeld en geluid. Geen enkele andere openbare instelling verzamelt systematisch op het onderwerp Leeuwarden en juist vanwege dat lokale karakter vormt het audiovisueel erfgoed  een onlosmakelijk onderdeel van het aanbod van het Historisch Centrum Leeuwarden. Het vormt een niet meer weg te denken bron voor historisch onderzoek.

De filmcollectie van het HCL is te bekijken op het Vimeokanaal  ‘Historisch Leeuwarden’ en  ‘Filmcollectie HCL’.  De links kunt u vinden in het submenu rechts.
Dit is een gezamenlijk project met het Fries Film Archief.  Evenals het  Historisch Centrum Leeuwarden bezit het Fries Film Archief films over Leeuwarden. Samen streven we naar één geïntegreerde Leeuwarder filmcollectie (Audiovisueel Erfgoed Leeuwarden), die op een duurzame manier wordt gedigitaliseerd, beheerd, gecatalogiseerd en ontsloten.  

Mocht u filmmateriaal willen aanbieden, dan volgt eerst een intakegesprek. Hierin worden de afspraken omtrent het gebruik en kosten besproken. Dit wordt  vastgelegd in een document (intakeformulier). Een kopie op dvd of usb behoort tot de mogelijkheden.
U blijft hoe dan ook eigenaar van het materiaal, tenzij u besluit om het aan het archief te schenken.
 
Heeft u nog oude films op de plank liggen en u weet niet wat u ermee moet? Lever ze in bij het Historisch Centrum Leeuwarden!

Contact :

Carla Duim
Informatiespecialist  Bewegend Beeld & Geluid en Bibliotheek
Historisch Centrum Leeuwarden
Groeneweg 1
8911 EH Leeuwarden
T : 058-2332355
T : 058-2332350 (algemeen)
E : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug