Anna van Hannover met straatnaam geëerd

Wethouder Henk Deinum en voorzitter Stichting Nassau en Friesland Bearn Bilker Onthullen het straatnaambord met bijbehorende informatieplaquette. Foto: Ad Fahner

Sinds vanmiddag heeft de binnenstad er een straat bij. Voorzitter Bearn Bilker van de Stichting Nassau in Friesland onthulde samen met wethouder Henk Deinum het bordje van het Anna van Hannoverlaantje dat loopt van de Beierstraat naar de St. Anthonystraat. Achter het voormalige Stadhouderlijk Hof langs.

Lees meer...

Stadswandeling langs Leeuwarder Highlights in het Russisch

Fragment omslag wandelgidsje 'Leeuwarder Higlights'

Onlangs is er van het in druk uitgegeven wandelgidsje langs highlights in de monumentale binnenstad een digitale, iets minder rijk geïllustreerde versie in het Russisch - Экскурсия по Леувардену - op de website van het HCL geplaatst. Het vertaalwerk werd gedaan door Galina Pigarova-Tot.

Lees meer...

Stem op Oldehove als 'Beste Uitje' 2017!

Logo 'Beste uitje 2017'

De Oldehove is door het Nederlands publiek genomineerd voor de Publieksprijs Beste Uitje van Nederland 2017 in de categorie musea en cultuur. In deze nieuwe verkiezing worden de beste uitjes van Nederland in 8 verschillende categorieën verkozen door het Nederlands publiek. Tot en met 31 maart kan er gestemd worden op De Oldehove via www.beste-uitje.nl/oldehove.

Logo 'Beste uitje 2017'

De beste uitjes van Nederland zijn verdeeld over 8 categorieën en per categorie is er in iedere provincie een winnaar. Ook is er per categorie een landelijke winnaar. De verkiezing draait niet alleen om het aantal stemmen, want ook de beoordeling die stemmers geven, is bepalend voor de eindstand. Meer informatie op www.beste-uitje.nl

Stem op de Oldehove, de mooiste scheve toren van Nederland en maak kans op een reis naar Curacao. Alvast bedankt voor jouw stem!!!

Terug

Expositie 'De Leeuwarder seventies van Paul Janssen'

Sprekende jaren `70 foto uit het boek 'Leeuwarden in de jaren zeventig, in beeld gebracht door Paul Janssen'

Vanaf 23 maart tot eind augustus wordt u in de expositieruimten van het HCL terugevoerd naar de ‘roaring Liwwadder seventies’. Generaties kwamen in deze jaren met elkaar in botsing, ook in Leeuwarden. Fotograaf Paul Janssen legde het vast, enthousiast en betrokken.

Paul Janssen (1946) vestigde zich eind jaren zestig als zelfstandig fotograaf in zijn woonplaats Leeuwarden. De ‘seventies’ in zijn stad legde hij vast in tienduizenden beelden. Van december 1979 tot 2006 werkte hij als fotograaf voor de Leeuwarder Courant. Hij overleed op 22 maart 2009.

Herman Brood trad op dinsdag 22 augustus 1978 op in de Leeuwarder Prinsentuin voor een 6.000-koppig publiek. Paul Janssen maakte o.a. deze iconische foto.
Herman Brood trad op dinsdag 22 augustus 1978 op in de Leeuwarder Prinsentuin voor een 6.000-koppig publiek. Paul Janssen maakte o.a. deze iconische foto.

Wim de Vries trok als reclameman en fotograaf veel met Janssen op. In zijn jonge uitgeverij 'Het Nieuwe Kanaal' bracht De Vries een selectie uit Janssens foto’s bijeen in het fotoboek Leeuwarden in de jaren zeventig, door de ogen van Paul Janssen. Het eerste exeplaar werd woensdag 22 maart, bij de start van een expositie in het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), aangeboden aan Pauls' weduwe Geartsje.

Weduwe Geartsje Janssen neemt het eerste exemplaar van het fotoboek in ontvangst uit handen van één van de samenstellers, Leendert Plaisier. Foto: Wim Derksen.Weduwe Geartsje Janssen neemt het eerste exemplaar van het fotoboek in ontvangst uit handen van één van de samenstellers, Leendert Plaisier. Foto: Wim Derksen.

Het 128 pagina's tellende boek Leeuwarden in de jaren zeventig, in beeld gebracht door Paul Janssen is voor € 22,50 te koop bij o.a. de winkel van het HCL.

Omslag boek Leeuwarden in de jaren zeventig, in beeld gebracht door Paul Janssen

Zie voor meer informatie over het boek en de expositie de bijdrage van Wiebe Pennewaard in de Leeuwarder Courant van 20 maart jongstleden en de boekbespreking van Bauke Boersma in het Friesch Dagblad van 22 maart 2017.
Ook Omrop Fryslân besteedde in het programma Hjoed van 21 maart j.l. (vanaf het punt 18:14 min.) aandacht aan de fotografische nalatenschap van Paul Janssen.

Terug

'Help pake en beppe de vakantie door' druk bezocht

Het tijdreizigersteam dat kinderen tereugvoerde naar vroegere episoden in onze stadsgeschiedenis.

De recente editie van Help pake en beppe de vakantie door kan terugkijken op een meer dan geslaagde week, waarin 232 kinderen met hun begeleiders het HCL bezochten om aan diverse activiteiten mee te doen. Daarnaast bezochten nog eens 1057 mensen de Oldehove, die speciaal voor dit evenement gratis was opengesteld.

Lees meer...