HCL-programma tijdens !UIT

UIT-festival 2017

Tijdens het !UITfestival op zondag 3 september zijn er tal van culturele activiteiten in en rond de Prinsentuin. In het HCL en de aan het HCL verbonden Oldehove, Pier Pander Museum en Pier Pander Tempel wordt ook tijdens deze editie van UIT weer van alles georganiseerd. Een aantal activiteiten legt een link met Lân fan Taal, DNA Leeuwarden en Mata Hari (en daarmee met LF 2018).

Lees meer...

Wandelgidsje 'Sporen van religieus leven' gepresenteerd

Wethouder Sjoerd Feitsma krijgt het eerste exemplaar van de door mij geschreven wandelgids uit handen van Carolien Doelman. Foto: Ad Fahner

Op 24 juni werd in de Bonifatiuskerk het eerste exemplaar van het stadswandel boekje Sporen van religieus leven: langs plaatsen van rust en bezinning overhandigd aan Wethouder Sjoerd Feitsma. De eindredactie was in handen van Carolien Doelman en Ad Fahner.

Lees meer...

Verhalen en Portretten uit de Oost-Indische Buurt

Omslag 'Verhalen en Portretten uit de Oost-Indische Buurt'

Bovenstaande publicatie is (vanaf volgende week) o.a. te koop in het HCL. Het boek over dit bijzondere Liwwadder buurtje is een product van het Community Art project Goena Goena. Verhalen en Portretten uit de Oost-Indische Buurt is samengesteld door Siska Alkema en Renate Huisman i.s.m. het HCL.

Lees meer...

DNA Leeuwarden: Wat is jouw verhaal?

DNA-Kunstwerk-Stadskantoor

Tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa verzamelen Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en  DNALWD2018 verhalen van inwoners van de gemeente Leeuwarden. DNALWD2018 is een community-art project dat al vele duizenden Leeuwarders heeft uitgenodigd hun verhaal in een eigen DNA-buisje te doen en deze te registreren op een persoonlijke digitale pagina via www.dnalwd2018.nl. Iedereen die iets met Leeuwarden heeft, kan meedoen.
Alle verhalen komen bij elkaar in een kunstwerk van DNA-buisjes in het Stadskantoor op het Oldehoofsterkerkhof. Al deze verhalen samen vormen het DNA van Leeuwarden in 2018.

combi-buisjes-dnakunstwerk
DNA kunstwerk in Stadskantoor en DNA-buisjes

Expositie HCL
Daarnaast kun je een selectie van de  DNA-verhalen terugvinden in de HCL expositie van 2018: ‘Liwwadders! Our present, past and future. What’s yours?’ Deze expositie komt in een drijvend paviljoen in de Noorderstadsgracht achter het HCL en maakt deel uit van de taletún van het LF2018 project Lân fan Taal in de Prinsentuin. In ‘Liwwadders’ draait het om de identiteit van de gemeente Leeuwarden en haar bewoners door de eeuwen heen; hier komen de verhalen en talen van Leeuwarders uit heden, verleden en toekomst samen.  

vrijdag 30 maart t/m zondag 28 oktober 2018 - 7 dagen per week / ma-vr 11.00-17.00 uur / za-zo 13.00-17.00 uur

ark
Ark Fryslân wordt het drijvende paviljoen voor de expositie ‘Liwwadders’

kaart-lan-fan-taal

Archiefbewaarplaats
Na 2018 neemt het HCL de digitale database van DNALWD2018 in de archieven op. Want voor de toekomst biedt deze verzameling DNA-gegevens een uniek beeld van Leeuwarden en haar bewoners op, dat nog nergens in de wereld zo is vastgelegd.

Meedoen?
Bekijk het filmpje met uitleg over het project.


Uitleg over wat je in zo'n buisje zou kunnen stoppen.

Haal een buisje bij een van de 3 DNA-punten. Vul het buisje met jouw ‘DNA’. Ga dan naar de site www.dnalwd2018.nl  en klik op de knop ‘registreer je buisje’. Vervolgens heb je toegang tot een persoonlijke pagina, waar je meer kunt vertellen over jouw DNA. Hierna kan het gevulde buisje weer ingeleverd worden bij een DNA-punt in de stad: HCL, Bibliotheek of stadskantoor.

dna-punten
                                                                                      DNA-punten

Meedoen als straat, wijk, dorp of vereniging?
Neem contact op met HCL-medewerker Femke Feddema.  Zij zorgt ervoor dat een DNA-team naar je toekomt,  op een dag en tijdstip waarop jullie dat past.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie
•   Site DNA Leeuwarden: https://www.dnalwd2018.nl/
•   Bedenker Hein de Graaf legt uit: https://www.youtube.com/watch?v=Ds4NcSTXito
•   De explainer: https://www.youtube.com/watch?v=tnvxBxq2hBM
•   Finster op Fryslân: http://finsteropfryslan.frl/e-2018-projecten/4045/
•   Alles past in een reageerbuisje (Jantien de Boer, Leeuwarder Courant, 30 mei 2017)
•   DURF! Buisjes vullen met eigen DNA (gepubliceerd in NDC-wijkbladen, w.o. Huis aan Huis 31 mei 2017)

Liwwadders is een expositie van Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) tijdens  Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Liwwadders werkt nauw samen met DNALWD2018 en is onderdeel van het provinciale project Lân fan Taal, dat rondom het HCL een talentuin inricht met diverse partners.

Logo DNA Leeuwarden

102-logo-Lan-fan-Taal
 
319-Logo-CH2018
 

Terug

Pier Pander Museum geopend met fotoexpositie Mata Hari door Tjibbe Hooghiemstra

'DE ONSCHULD VOORBIJ' Mata Hari re-photographed. Foto: John Stoel

Op vrijdag 2 juni is gelijktijdig met de start van het zomerseizoen van het Pier Pander Museum de tentoonstelling 'Mata Hari opnieuw gefotografeerd / Mata Hari re-photographed' van Tjibbe Hooghiemstra geopend. Zie ook de Leeuwarder Courant van 8 juni 2017.

Lees meer...