‘Leeuwarder nozems' in Andere Tijden

In het programma Andere Tijden van de NPO was er op 12 maart jongstleden aandacht voor het Leeuwarden van de jaren '60. Het HCL heeft meegewerkt aan het item’. Bekijk hier de trailer.

De Dingly boys (tekst: Andere Tijden)

Opeens verschijnen ze: de nozems. Vetkuif, peuk in de mond. Op brommers crossen ze door de straten van de Nederlandse steden. Soms ook in auto’s, zoals de Dingly boys in Leeuwarden. “Kaarten, zuipen, knokken!”. Dat is wat ze naar eigen zeggen doen. En wat willen ze eigenlijk? “Vrijheid om te doen en laten wat we zelf willen. En ons niet aan regels houden die door een of andere bejaarde zijn gemaakt.” De Dingly boys hebben een eigen hang out aan de Nieuweburen, een deel van hen speelt in de band the Strangers. Niet dat ze allemaal muzikaal zijn, maar muziek hoort nou eenmaal bij de jongerencultuur van die tijd. Net als het hangen op straat of in de koffiebar. Als opmaat naar de nieuwe serie van de NTR en de VPRO over de jaren ’60 een duik in de wondere wereld van de nozems in Leeuwarden.

Dingly Boys van het eerste uur: oprichter Watze van der Wal (links) en Arjen Miedema.
Dingly Boys van het eerste uur: oprichter Watze van der Wal (links) en Arjen Miedema.

De Leeuwarder Courant van 23 april 1965 vond destijds de televisiereportage nogal overtrokken en bracht enige nuance aan in het beeld dat werd geschetst. Ook ging de Leeuwarder Courant van 12 maart 2016 uitgebreid in op de Dingly Boys in een interview met oprichter Watze van der Wal (1946).

Bekijk ook de betreffende pagina op de website van NPO Geschiedenis en de facebookpagina van Andere Tijden.

Terug