'Open Joodse Huizen' druk bezocht

Mede door het zonovergoten weer is de tweede Leeuwarder editie van Open Joodse Huizen op 1 mei een doorslaand succes geworden. In Leeuwarden en veertien andere steden werden persoonlijke herdenkingen georganiseerd in huizen en andere gebouwen van waaruit joodse bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Enkele honderden geïnteresseerden namen in de opengesteld panden kennis van verhalen over de joodse buurt, Jiddische muziek en sporen van joods leven in de Leeuwarder Jodenbuurt. Het programma werd georganiseerd door het Joods Cultureel Kwartier Amsterdam in samenwerking met lokale partners. Lees meer over het programma van afgelopen zondag hieronder en lees het verslag van André Horjus in de Leeuwarder Courant van 2 mei 2016, alsmede het blog van LC-journalist Asing Walthaus.

Hieronder een impressie van de dag door Harrie Muis :

'Open Joodse Huizen', 1 mei 2016. Foto: Harrie Muis

'Open Joodse Huizen', 1 mei 2016. Foto: Harrie Muis

'Open Joodse Huizen', 1 mei 2016. Foto: Harrie Muis

'Open Joodse Huizen', 1 mei 2016. Foto: Harrie Muis


Vijfde editie van 'Open Joodse huizen'


Open Joodse Huizen in vijftien Nederlandse steden

Het project Open Joodse Huizen, dat ontstond in 2012 in Amsterdam, sluit aan bij de interesse van veel bewoners en buurtgenoten in de (voor- en naoorlogse) joodse geschiedenis van hun huis, straat of buurt. Er is veel belangstelling voor deze intieme manier van herdenken; de afgelopen jaren groeide het programma dan ook uit naar steeds meer deelnemende steden. In Leeuwarden wordt het evenement voor de tweede maal gehouden. De herdenkingen in het kader van Open Joodse Huizen 2016 vinden plaats in Alkmaar, Amsterdam, Appingedam, Bergen op Zoom, Den Haag, Deventer, Gouda, Groningen, Hoorn, Leeuwarden, Rotterdam, Utrecht, Vught/Den Bosch, Winsum en Winterswijk.

Uitgangspunt voor Open Joodse Huizen zijn de adressen en gezinnen die vermeld staan op het Joods Monument, het monument op internet voor alle joden in Nederland die tijdens de Sjoa zijn vermoord. Tijdens Open Joodse Huizen vertellen directe getuigen, hun nazaten, buurtbewoners en kenners over het (voor- en naoorlogse) joodse leven. Er wordt gesproken over vervolging, onderduik, verzet, deportatie en terugkeer.

De oude Joodse buurt, Bij de Put, ca. 1927.
De oude Joodse buurt, Bij de Put, ca. 1927.

Wat gebeurt er op 1 mei in Leeuwarden?
In Leeuwarden opent het eerste object op 1 mei om 13.00 uur zijn deuren. Op een tiental adressen in of rond de oude Joodse buurt wordt een herdenking gehouden. Bezoekers zijn welkom om te komen luisteren en een bijdrage te leveren. Bovendien zijn er op de Joodse begraafplaats, in het Verzetsmuseum en in Historisch Centrum Leeuwarden rondleidingen of andere speciale activiteiten. Alle objecten zijn gratis toegankelijk. Naast de hieronder down te loaden flyer kan eveneens de in 2013 uitgegeven 2e druk van de Leeuwarder stadswandeling Sporen van Joods leven met bijbehorend routekaartje in PDF-formaat worden gedownload. Tegen gereduceerde prijs van € 5,-- kunt u deze lezenswaardige publicatie in de winkel van het HCL kopen (alleen op 1 mei aanstaande, daarna voor € 7,50).

Journalist en schrijver Alexander Cohen (1864-1961) publiceerde in 1932 zijn (jeugd)herinneringen in het boek In Opstand, waarbij hij zo nu en dan ook in gaat op de mores binnen de Leeuwarder Joodse gemeenschap.

Zie voor meer informatie over het programma van Open Joodse Huizen 2016 www.openjoodsehuizen.nl 

Voor meer informatie over de afzonderlijke objecten kan hier het door Halbe Hageman samengestelde en rijk geïllustreerde PDF-document (2 Mb) worden gedownload.

Open Joodse Huizen Leeuwarden wordt georganiseerd door Fries Verzetsmuseum, Joodse gemeente Leeuwarden, Historisch Centrum Leeuwarden, Tûmba, Aed Levwerd, Tresoar en werkgroep Speelmanskwartier. Zie de speciale flyer voor meer informatie.

Terug