Expositie 'Heit van Ús Mem'. G. J. Adema (1898-1981), schilder en beeldhouwer.


Expositie G. J. Adema in Tresoar, Pier Pander Museum en Fries Landbouwmuseum

Deze zomer zal voor het eerst een overzichtstentoonstelling te zien zijn over het leven en werk van de schilder en beeldhouwer G. J. Adema.

Affiche expositie 'Heit fan ús Mem', G.J. Adema.

Gerhardus Jan Adema (Franeker, 26 december 1898 - Leeuwarden, 15 december 1981) is vooral bekend als de maker van Ús Mem, waarschijnlijk het bekendste standbeeld van Fryslân dat in 1954 op het Zuiderplein in Leeuwarden werd geplaatst in opdracht van het jubilerende Friesch Rundvee Stamboek. Zie ook het item 'Nieuwe documentaire over Us Heit en Us Mem' in de nieuwsrubriek op deze website. Adema heeft veel meer beelden gemaakt. Deze zijn op verschillende plaatsen in Fryslȃn en ook daarbuiten terug te vinden. Daarnaast schilderde en tekende hij ook, vooral paarden, maar ook portretten en landschappen.

Door familie en kennissen van Adema is het initiatief genomen voor een overzichtstentoonstelling en de samenstelling van een boek. Dit initiatief is opgepakt door het Fries Landbouwmuseum, het Historisch Centrum Leeuwarden en Tresoar. In de zomermaanden zijn er drie afzonderlijke tentoonstellingen in deze instellingen. In het Fries Landbouwmuseum in Earnewâld worden vooral schilderijen van paarden en koeien getoond. In het Pier Pander Museum in de Prinsentuin van Leeuwarden zijn beeldhouwwerken te zien. In Tresoar is een algemene overzichtstentoonstelling van het leven en werk van Adema te bekijken. Zie ook de bijdrage van Kirsten van Santen over G.J. Adema in de Leeuwarder Courant van 17 november 2015.

Us Mem is een icoon voor Leeuwarden. De Stichting Siebolt Foundation nam in samenwerking met de gemeente Leeuwarden het initiatief dit standbeeld meer aanzien te geven door haar 's avonds in het licht te zetten. Er is gekozen voor duurzame led verlichting. Donderdag 12 mei ging het licht aan.

usmem-by-night

Alde Maie dag

12 mei was de Alde Maie dag. De dag dat de nieuwe pachten ingingen en personeel in de agrarische sector werd aangenomen en ontslagen. Een hele landverhuizing in de provincie. Een maand van het verfrissende begin.Het beeld van de Friese koe werd in 1954 cadeau gedaan aan het Fries Rundvee Syndicaat. Het beeld is indertijd gemaakt door kunstenaar Gerhardus Jan Adema. In 1989 is Us Mem verhuisd van het Zuiderplein naar de rotonde kruising Harlingerstaatweg en Spanjaardslaan. Gerhardus Jan Adema (Franeker, 26 december 1898 - Leeuwarden, 15 december 1981) is vooral bekend als de maker van Ús Mem, waarschijnlijk het bekendste standbeeld van Fryslân dat in 1954 op het Zuiderplein in Leeuwarden werd geplaatst in opdracht van het jubilerende Friesch Rundvee Stamboek.


Expositie

Vrijdag 3 juni vindt de opening van de exposities plaats in het Historisch Centrum Leeuwarden.
Tijdens de opening wordt het eerste exemplaar van het boek in ontvangst genomen door de familie Adema. Dit boek verschijnt bij uitgeverij Wijdemeer en is geschreven door Piet Prins.
In verband met de vele genodigden, is de opening besloten.

De exposities zijn te zien van 4 juni t/m 25 september 2016 op de volgende locaties:

  • Tresoar, Boterhoek 1, Leeuwarden
  • Pier Pander Museum, Prinsentuin 1b, Leeuwarden
  • Fries Landbouwmuseum, Koaidyk 8b, Earnewâld

Bekijk ook de reportage die Omrop Fryslân maakte over de expositie.

Voor meer informatie over o.a. de openingstijden:

www.tresoar.nl 
www.pierpander.nl 
www.frieslandbouwmuseum.nl 

Terug