Succesvol 'UIT' voor HCL

Studentensociëteiten Io Vivat (Heerenwaltje 5) en Osiris (Heerenwaltje 1) houden tussen tijdenshet UitFestival 14.00 u en 17.00 u. open huis.

In HCL en de aan het HCL verbonden Oldehove, Pier Pander Museum en Pier Pander Tempel werden ook tijdens deze editie van UIT weer druk bezocht. Het HCL trok ongeveer 270 bezoekers, in het Pier Pander Museum werden er 519 geteld, in de tempel 450 en in de Oldehove ruim 500. Ook bij de gemeenschappelijke stand in de Prinsentuin van HCL, Aed Levwerd en studentenorganisaties was het druk.

In het HCL waren verschillende tentoonstellingen en presentaties te bekijken. In de eerste plaats de tentoonstelling 'Van terpdorp tot culturele hoofdstad'.  Verder ook de vaste presentatie ‘Het Verhaal van Leeuwarden' en het Archeologisch Steunpunt. Nieuw was de op 26 augustus door wethouder Thea Koster geopendwe expositie 'Leeuwarden studentenstad' met foto’s van Niels Westra. Hij was tussen 14.00 en 15.00 uur persoonlijk aanwezig om toelichting op zijn foto’s te geven. Daarnaast werden er ook rondleidingen verzorgd door de (ondergrondse) schatkamer van het HCL.

In de winkel van het HCL golden tijdens UIT enkele speciale aanbiedingen. Alle bezoekers van het HCL ontvingen een presentje. Ook werden vanuit het HCL (gratis) stadswandelingen met een gids georganiseerd Om 13.15 uur startte de reguliere wandeling langs highlights in de binnenstad. De wandelingen om 14.00 en 15.00 uur stonden in het teken van studentenleven en duurden ongeveer een uur.

De entree tot de Oldehove was tijdens UIT 1,- Euro (normaal 3,50 Euro). Oranjewoud Festival presenteerde tussen 13.30 en 16.30 uur muziek van de Youth Percussion Pool op verschillende verdiepingen in de toren.

In het Pier Pander Museum, dat tijdens UIT gratis toegankelijk was, kon o.a. de lopende tentoonstelling Heit van Ús Mem. G. J. Adema (1898-1981), schilder en beeldhouwer nog worden bekeken. In de Pier Pander Tempel presenteerden de tijdschriften De Moanne en Noorderbreedte van 13.00 tot 17.00 uur werk van schrijvers Sytse Jansma, Marleen Nagtegaal, Jaap Krol en Jan-Willem Dijk, alsmede werk van een aantal fotografen.

Naast het HCL (in de Prinsentuin) stond een gecombineerde stand van HCL, Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd en Interbestuurlijk Overlegorgaan Studentenvereniging (IBOS).

Terug