Stuk van het jaar 2016: HCL nomineert unieke foto Leeuwarder rugbywedstrijd WO I

Tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober is er weer de (bijna) jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing! In 2014 eindigde het HCL zeer verdienstelijk als vijfde met het extract van de overlijdensakte van Margaretha Geertruida Zelle, beter bekend als Mata Hari (1876-1917). Dit schept ambities en verwachtingen voor de komende 2016-verkiezing! Het publiek mag dan weer kiezen welke foto of ander document zij het meest interessant vinden. Het HCL doet uiteraard weer mee met een bij het thema ‘Grenzen’ passend stuk. Vanaf de eerste oktober kunt u traditiegetrouw weer uw stem uitbrengen op de Stuk van het Jaar. Of beter gezegd: kunt u uw stem weer uitbrengen op het speciaal voor de Stuk van het jaar verkiezing 2016 gekozen archiefstuk afkomstig uit de collectie van het HCL! Dit kunt u doen op www.Stukvanhetjaar.nl.

635-hcl svhj2016


Rugbyen onder oorlogswolken

Het uitgekozen stuk is de hieronder weergegeven foto van een rugbywedstrijd. Dit was echter niet zomaar een rugbywedstrijd. Deze in het voorjaar van 1916 (16 april) genomen foto op de sportvelden bij de Wilhelminabaan (te Leeuwarden), staat te boek als dé oudste afbeelding van een rugbyinterland in Nederland. Lang was dit de enige officieel bekende foto van de betreffende rugbywedstrijd. Inmiddels is er nog één officiële foto opgedoken, terwijl er nog twee andere afbeeldingen van de betreffende wedstrijd op het internet circuleren. Op één van deze foto's staat de naam van de bekende fotograaf Jacobus Marinus van der Peijl afgebeeld, die tussen 1905 en 1928 in Leeuwarden commercieel werkzaam was. Niet onwaarschijnlijk is hij eveneens de maker van de door het HCL genomineerde inzending geweest. Deze indringende zwart-wit foto laat verschillende aspecten zien. Ten eerste laat het de beginjaren van de rugbysport zien in Nederland. Misschien nog wel belangrijker geeft het de dagelijkse invloed weer van de toen tot een hoogtepunt komende Grote Oorlog: De Eerste Wereldoorlog (1914-1918), in het Leeuwarden van het begin van de twintigste eeuw. De op de foto afgebeelde rugbyspelers waren namelijk in Groningen geïnterneerde Engelse en Schotse militairen. De spelers die op het veld staan vormden met andere woorden dé belichaming van de roerige periode waarin Leeuwarden (en Nederland) zich bevond gedurende deze jaren. Op dit sportveld werd een poging ondernomen de rauwe realiteit van de Oorlog te ontvluchten door waarden te omarmen die in deze tijd verre van vanzelfsprekend waren: samenwerking, broederschap en bescherming. Zie voor een verslag van de wedstrijd de Leeuwarder Courant van 17 april 1916 (aangedragen via Facebook door Nykle Dijkstra).

635-Rugbywedstrijd-1916
Centennial Memorial England vs. Scotland 1916-2016

In de geest van het gekozen thema met betrekking tot de Stuk van het Jaar, organiseert het HCL in samenwerking met de Stichting Rugby Make a Difference (www.rugbymad.nl), www.Eerstewereldoorlog.nu en Rugbyclub Greate Pier op donderdag 3 november een serie lezingen over de eerste jaren van de rugbysport in Nederland, en de invloed van de Eerste Wereldoorlog op deze sport. Deze avond is onderdeel van de driedaagse ‘Centennial Memorial England vs. Scotland 1916-2016’, georganiseerd om te vieren dat honderd jaar geleden in Leeuwarden de eerste ‘interland’ op Nederlandse bodem plaats vond. Aanwezige sprekers zijn onder meer de Engelse prijswinnende historicus Stephen Cooper, de Nederlandse sporthistoricus Jurryt van de Vooren en Menno Wielinga, auteur van Het Engelse Kamp, Groningen 1914-1918. Raadpleeg de agenda en het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor aanvullende (praktische) informatie over deze avond.

Lees ook het artikel 'Britten naar Leeuwarden voor historische rugby-interland' van Erwin Boers in de Leeuwarder Courant van 24 oktober 2016, de infomatie op: http://www.eerstewereldoorlog.nu/agenda/wedstrijd-memorial-rugby-engeland-vs-schotland-1916-2016/ en bekijk het item dat GPTV over het ophanden zijnde treffen maakte:

Aanvullende informatie

Terug