Ook aandacht voor Alma Tadema bij HCL

Op vrijdagmiddag 30 september heeft in het Fries Museum de opening plaats gevonden van wat de grootste tentoonstelling ooit van het werk van de in Dronrijp geboren Lourens Alma Tadema (1836-1912) mag heten. Een beroemder kunstenaar heeft Friesland misschien niet voortgebracht, ook al raakte de schilder van het Griekse en Romeinse leven na de laat-Victoriaanse tijd ook weer snel in de vergetelheid. Zijn zonovergoten schilderijen van elegante vrouwen in weelderige gewaden schitterden in de salons van de rijken der aarde. Hij mag dan een van de meest succesvolle schilders van zijn tijd zijn geweest, doch na zijn dood werd zijn werk verguisd, ingehaald door moderne kunststromingen. De laatste decennia haalt Alma-Tadema echter weer recordprijzen op veilingen.

Sir Lawrence Alma Tadema (1836-1912)
Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912)

Zijn jeugdjaren bracht Lourens door in de Uniabuurt, op het Blokhuisplein en op de hoek van de Weaze en het Zwitserswaltje.

In 1870 vestigde hij zich als kunstschilder in Londen en noemde zich vanaf dat moment Lawrence Alma-Tadema. Hij werd in 1899 in Engeland geridderd ('Sir') en na zijn overlijden begraven in St. Paul's Cathedral in Londen.

HCL-directeur Geart de Vries hield een inleiding bij de presentatie van de Stads- en dorpswandeling 'Sporen van Alma Tadema in Dronrijp en Leeuwarden' in de R.K. Maria Geboortekerk te Dronrijp.
HCL-directeur Geart de Vries hield een inleiding bij de presentatie van de Stads- en dorpswandeling 'Sporen van Alma Tadema in Dronrijp en Leeuwarden' in de R.K. Maria Geboortekerk te Dronrijp.

In een eveneens gelijktijdig met de opening van de expositie in Dronrijp gepresenteerde Stads- en Dorpswandeling 'Sporen van Alma Tadema in Dronrijp en Leeuwarden' worden de sporen gevolgd van de Friese roots van Alma-Tadema: de plekken waar hij heeft gewoond en waar hij (vermoedelijk) in zijn Friese tijd zijn stappen zal hebben gezet. Verder wordt in de wandelgids ingegaan op de mensen met wie hij zoal is omgegaan in zijn jonge jaren. De wandelgids is voor € 7,50 verkrijgbaar in de winkel van het Historisch Centrum Leeuwarden.

Omslag stads- en dorpswandeling 'Sporen van Alma Tadema in Dronrijp en Leeuwarden'

De eerste exemplaren van de Stads- en dorpswandeling 'Sporen van Alma Tadema in Dronrijp en Leeuwarden' werden aangeboden aan burgemeester Tom van Mourik van Menaldumadeel (rechts) en Chis Callens, directeur van het Fries Museum.,
De eerste exemplaren van de Stads- en dorpswandeling 'Sporen van Alma Tadema in Dronrijp en Leeuwarden' werden aangeboden aan burgemeester Tom van Mourik van Menaldumadeel (rechts) en Chis Callens, directeur van het Fries Museum.

Op de valreep van 2016 is het wandelgidsje 'Sporen van Alma Tadema in Dronrijp en Leeuwarden' ook in het Engels uitgebracht. Ook deze uitgave is verkrijgbaar voor € 7,50 in de winkel van het Historisch Centrum Leeuwarden.

Fragment omslag 'Traces of Alma Tadema in Dronrijp and Leeuwarden

Lees ook de bijdrage van Kirsten van Santen in de Leeuwarder Courant van 11 oktober 2016.

Meer internationale aandacht voor Alma Tadema (en Leeuwarden):

Jewish Telegraph

images/PDF-bestanden/alma-tadema-internationaal-Jma07-028.pdf

L'Express

http://blogs.votreargent.fr/marche-de-l-art/2016/10/05/alma-tadema-ou-le-romantisme-antique/

La Stampa:

http://www.lastampa.it/2016/10/03/cultura/alma-tadema-a-leewarden-capitale-della-cultura-gp499ewVDsyP8OnJw6kU6I/pagina.html

The Guardian:

https://www.theguardian.com/artanddesign/2016/oct/03/lawrence-alma-tadema-most-expensive-classical-victorian-painting

Terug