Inzamelactie fotomateriaal Tweede Wereldoorlog

Twee militairen van de Royal Canadian Dragoons doden de tijd met het doen van een trekje voor  het pand van  kinderarts Dr. W.H. Oeberius Kapteijn aan de Stationsweg 2

Bij een verhuizing of bij het opruimen van een zolder of schuur duiken nog vaak objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Stapeltjes brieven, foto’s, oude films, dagboeken en ander materiaal dat een bijzonder verhaal over deze periode met zich meedraagt. Daarom roept het Historisch Centrum alle Liwwadders op om nog eens goed in huis rond te kijken.

Mocht u nog materiaal ontdekken dat betrekking op de huidige gemeenten Leeuwarden en Leeuwarderadeel heeft en de moeite van het delen en bewaren waard is, dan nodigen wij u uit om hiermee op zaterdag 15 oktober aanstaande naar de stand van het HCL in de hal van het Fries Museum te komen. Alle foto’s zijn welkom, met name ook over het dagelijks leven in de periode 1940 - 1945.

De foto's kunnen ter plekke worden gescand en beschreven. Het is de bedoeling dat de foto's op termijn via de beeldbank van het Historisch Centrum Leeuwarden voor een breed publiek beschikbaar komen en/of anderszins - b.v. door middel van gebruik voor een tentoonstelling of publicatie - de herinnering aan deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis levend zullen houden.

De foto-inzamelactie is wordt samen met het Fries Verzetsmuseum, Tresoar, Missing Airmen Memorial Foundation, Kazemattenmuseum Kornwerderzand of het Fries Film Archief gehouden tijdens de Maand van de Geschiedenis op zaterdagmiddag 15 oktober, van 12.00 tot 16.00 uur in de openbare hal van het Fries Museum.

Vijf oorlogsdeskundigen zitten klaar om het materiaal in te zamelen en vertellen de bezoekers vanuit hun expertise over de achtergrond van de objecten. Bovendien zijn zij op hun beurt geïnteresseerd in het persoonlijke verhaal achter het ingeleverde goed.

Contactpersonen: Jelle Hoekstra en/of Alexander Tuinhout (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 058-2332350).

Terug