Viering 100 jaar rugby interland

Een aantal experts belichten de Eerste Wereldoorlog vanuit sport historisch perspectief met speciale aandacht voor ‘Het Engelse Kamp’ (Timbertown) en de unieke rol die de rugby spelers hierin hebben gespeeld.

Deze avond is onderdeel van de driedaagse ‘Memorial Rugby: England vs. Scotland 1916-2016’, georganiseerd om te vieren dat honderd jaar geleden in Leeuwarden de eerste ‘interland’ op Nederlandse bodem plaats vond.

Centennial Memorial England vs. Scotland 1916-2016
Centennial Memorial England vs. Scotland 1916-2016

Bovenstaande indringende zwart-wit foto is geschoten in het voorjaar van 1916: te midden van de Eerste Wereldoorlog. Het is de oudste afbeelding van een rugbyinterland in Nederland. De spelers die op het veld staan, zijn dé belichaming van de dagelijkse invloed die de oorlog op het leven in Leeuwarden had: dit waren namelijk uit Groningen geïnterneerde Engelse en Schotse militairen. Op de sportvelden bij de Wilhelminabaan proberen deze mannen de rauwe realiteit van de Grote Oorlog te ontvluchten. Deze foto is daarmee een zoektocht naar verbroedering en veiligheid in een tijd waarin deze waarden verre van vanzelfsprekend waren. Lees ook het artikel 'Britten naar Leeuwarden voor historische rugby-interland' van Erwin Boers in de Leeuwarder Courant van 24 oktober 2016 en bekijk het item dat GPTV over het ophanden zijnde treffen maakte:

Sprekers zijn o.a.: de Engelse prijswinnende historicus Stephen Cooper, de Nederlandse sporthistoricus Jurryt van de Vooren en Menno Wielinga, auteur van Het Engelse Kamp, Groningen 1914-1918. Download hier het programma/dagindeling van het symposium.

De foto van de wedstrijd in Leeuwarden is door het HCL genomineerd als ‘Stuk van het Jaar’ 2016 (zie https://www.stukvanhetjaar.nl/nl/hcleeuwarden).

Plaats: Historisch Centrum Leeuwarden / HCL (Groeneweg 1). Aanvang: 20.00 uur. Organisatie: Stichting Rugby Make a Difference i.s.m. Eerstewereldoorlog.nu, Rugbyclub Greate Pier en HCL. Entree: gratis. Opgave via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug

Deze indringende zwart-wit foto is geschoten in het voorjaar van 1916: te midden van de Eerste Wereldoorlog. Het is de oudste afbeelding van een rugbyinterland in Nederland. De spelers die op het veld staan, zijn dé belichaming van de dagelijkse invloed die de oorlog op het leven in Leeuwarden had: dit waren namelijk uit Groningen geïnterneerde Engelse en Schotse militairen. Op de sportvelden bij de Wilhelminabaan proberen deze mannen de rauwe realiteit van de Grote Oorlog te ontvluchten. Deze foto is daarmee een zoektocht naar verbroedering en veiligheid in een tijd waarin deze waarden verre van vanzelfsprekend waren (collectie: HCL)