Levende geschiedenis in Lân fan Taal voor scholieren gemeente Leeuwarden

Speciaal voor het culturele hoofdstad jaar organiseert Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), in samenwerking met Van Ravesteijn Theater & Events, Friesland College D’Drive en de Ljouwter Skotsploech, van 4 tot en met 19 april elke ochtend de levende geschiedenisles Liwwadders. Het programma vindt plaats in het Lân fan Taal in de Prinsentuin van Leeuwarden. Het wordt, via het Kunstmenu van Kunstkade, aangeboden aan alle leerlingen van groep 7-8 van scholen in de gemeente Leeuwarden. Door Liwwadders ontdekken de kinderen dat verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden zijn. Dat geschiedenis terug te vinden is in de huidige identiteit van de gemeente Leeuwarden en haar bewoners. En dat zijzelf, als jonge mensen van nu, weer invloed zullen hebben op het DNA van de toekomst.

Tijdreismachine van Wopke Eekhoff. Ontwerp: Richard Bos
Tijdreismachine van Wopke Eekhoff. Ontwerp: Richard Bos

Tijdreis met Wopke Eekhoff
De kinderen maken een tijdreis door de boeiende geschiedenis van de Friese hoofdstad en maken kennis met Leeuwarders van toen. De eerste die zij ontmoeten is Wopke Eekhoff, archivaris uit 1850. Wopke heeft het chaotische archief van Leeuwarden op orde gebracht en ontdekt dat er iets ontbreekt. Het grootzegel van Leeuwarden wordt wel beschreven, maar is nergens te vinden. Wopke besluit een tijdreismachine te bouwen, zodat hij zelf het zegel uit het verleden op kan halen. Helaas verloopt zijn tijdreis niet helemaal zoals gepland.

Wolfhilde, Pieter, Saskia en Doeke
De leerlingen helpen Wopke zoeken, door in de tijdreismachine te stappen. Zo ontmoeten zij Wolfhilde, terpbewoonster aan de Middelzee in het jaar 300. Pieter, heer van Camminghaburg in de Middeleeuwen. Saskia, vrouw van Rembrandt uit de Gouden Eeuw. En Doeke boer uit Wirdum in 1850. De schoolklassen luisteren naar de verhalen en talen van deze historische Liwwadders en beleven hun manier van leven, door dingen uit te proberen die zij dagelijks doen of ervaren.  Op deze manier ontdekken de kinderen het DNA, de identiteit van deze Liwwadders van vroeger. Met een afsluitende verwerkingsopdracht op school vragen zij zich vervolgens af: wat is eigenlijk het DNA van onze klas? De antwoorden op deze vraag worden, samen met boodschappen voor de volgende generatie, opgenomen in de expositie Liwwadders bij het onderdeel toekomst.

Paviljoen Liwwadders
Het schoolproject is een afgeleide van de HCL-expositie voor Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018: Liwwadders, dit is ons heden, verleden en toekomst, wat is die van jou? Deze expositie is in nauwe samenwerking met het community-art project DNALWD2018 tot stand gebracht en is van 31 maart tot en met 28 oktober te zien in het drijvende Paviljoen Liwwadders.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

  • Yteke van der Vegt (educatie) - 058 233 23 50 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.     
  • De eerste uitvoering van het Kunstmenu project Liwwadders vindt plaats op:
    Woensdag 4 april 09.00-11.30 uur; start bij Historisch Centrum Leeuwarden

Terug