Op vrijdagmiddag 29 maart jongstleden werd speciaal voor genodigden het toeristisch seizoen 2019 ingeluid. Na een kort welkomstwoord door HCL-directeur Geart de Vries werd door VVV-directeur Rinske van der Meulen het anderhalve minuut durende promotiefilmpje Visit Leeuwarden vertoond en toegelicht en gaf wethouder Herwil van Gelder (van o.a. Toerisme) een uiteenzetting ten aanzien van het door de stad te voeren beleid met betrekking tot (cultuur)toerisme.

De nieuwe gemeentevlag wapperde voor het eerst op de Oldehove ter gelegenheid van de opening van het toeristisch seizoen 2019. Foto: Ad Fahner 
De nieuwe gemeentevlag wapperde voor het eerst op de Oldehove ter gelegenheid van de opening van het toeristisch seizoen 2019. Foto: Ad Fahner

Vervolgens vertelde Hans Dekker, docent toerisme NHL/Stenden, de aanwezigen het een en ander over Dark Heritage en Leeuwarden en werd door Sjoerd Bootsma, voorman van Legacy LF2018 (en oud steegbewoner), legacy en erfgoed belicht.

Aansluitend vond de opening van de tentoonstelling Midnight Alleys Roam, Leeuwarder stegen in beeld plaats met een korte toelichting door fotograaf Dineke Kaal.

Jamila Faber en leerlingen van OBS De Oldenije brengen het Oldehovelied ten gehore. Foto: Ad FahnerJamila Faber en leerlingen van OBS De Oldenije brengen het Oldehovelied ten gehore. Foto: Ad Fahner

Na een kort optreden van voormalig stadskunstenaar Jamila Faber en leerlingen van OBS De Oldenije die een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd Oldehovelied ten gehore brachten stelde burgemeester Ferd Crone door middel van de onthulling van de Oldehove in lego en de presentatie van de nieuwe gemeentevlag en -wapen de toren officieel open voor het publiek.

De oldehove wordt officieel geopend door middel van de presentatie van de nieuwe gemeentevlag. Foto: Ad FahnerDe oldehove wordt officieel geopend door middel van de presentatie van de nieuwe gemeentevlag. Foto: Ad Fahner

Vanaf zaterdag 30 maart was er traditiegetrouw een gratis openstelling van de Oldehove en werden stadswandelingen georganiseerd. Vanuit het HCL kon om 14:00, 15:00 en 16:00 uur onder leiding van een gids gratis door stegen in de binnenstad worden gewandeld.

Om 13:30 uur werd een literaire wandeling met gids aangeboden. Die avond kon van 19:30 tot 23:30 uur voor € 1 de Oldehove worden beklommen. Tussen 20:00 en 21:30 uur speelde het trio Gerard Rinsma (gitaar, zang, percussie), Henk Roodbergen (bas, zang) en Piet Dijkstra (contga's percussie). Het gezelschap bracht vooral classic rock. Om 22:30 uur startte op de eerste verdieping van de toren een optreden van Jamila Faber (o.a. bekend van het elektropopduo O, Kutjes).

Zaterdagmiddag kon voor het het eerst de nieuwe tentoonstelling Midnight Alleys Roam, Leeuwarder stegen in beeld, met foto’s van Dineke Kaal, in het HCL worden bekeken.

Terug