Uitsnede van een krijttekening van de Opgang (naar de stadswal) aan de Boterhoek, in 1916 gemaakt door Andries van der Sloot. Collectie Fries Museum

Onlangs viel het nieuwste nummer van Leovardia weer in de brievenbus. Ook in dit nummer treft u weer een verscheidenheid aan lezenswaardige artikelen aan van o.a. Jelmer Kuipers, Herman Nijholt, Henk Oly, Aldert Toornstra en Alexander Tuinhout. Een kleine greep uit de inhoud van dit nummer:

635-teasers-leovardia-59

Burmaniahuis: motor èn sta-in-de-weg Impuls voor nieuwbouw, maar obstakel bij ontsluiting Nieuwestad
Henk Oly schetste tijdens de Oldehovelezing, vorig jaar april, de invloed van het Burmaniahuis en -hof op de naaste omgeving. De familie Burmania bood op haar grondgebied de mogelijkheid van nieuwbouw en stadsuitbreiding. Maar de Burmaniahof – ongeveer op de plaats van het tegenwoordige gemeentehuis – zette tegelijk een rem op de beoogde ruime ontsluiting, vanuit het westen, van de Nieuwestad als kloppend stadshart.

‘Ut leek de Kalverstraat wel’ Echtpaar van Oostveen en hun mooie jaren op de Tuinen
Doe het zelf Tuinen elf, wol- en garenwinkel ’t Spinnewiel, snackbar De Valk, café De Taverne, bakker Feenstra, tapijthandel De Ossekop, zaadhandel Van Beusekom, DA-drogist Prinsen, potten, pannen en glaswerk van Geubels, vogelwinkel Van der Harst, verfwinkel Vossenberg, pettenwinkel Van der Meij, drankengroothandel Citadel, slagerij Kleinsma, schoenenzaak Steeman, kapsalon Van der Kam en erotische lectuur van Fenstra, al deze zaken waren te vinden op de Tuinen.

Spoorzicht, opkomst en ondergang van een populaire dancing
Wat begon als een eenvoudige herberg, gelegen buiten de Wirdumerpoort zou tenslotte uitgroeien tot de bekendste uitgaansgelegenheid van Leeuwarden en verre omstreken. Helaas is er, na de afbraak van het complex in 1990, niets meer dat herinnert aan wat eens een begrip was: dansen bij Sip (Castelein) in Spoorzicht aan het Zuiderplein.

De Drijvers in Leeuwarden Een familiekroniek geschreven in hout
Toen de overgang van hout naar ijzer doorzette, bleef de werf van de gebroeders Wytse en Jan Drijver de houtbouw trouw. Hun zonen volgden hen op en zetten hun kaarten op de jachtbouw. De fraaie schouwen die de werf maakte werden voortaan aangeboden als jachtjes.

Geallieerde bommen op Leeuwarden Meer dan twintig slachtoffers
Het door de Duitse bezetter professioneel uitgebouwde vliegveld Leeuwarden heeft in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld. Daardoor werd Fliegerhorst Leeuwarden in de luchtoorlog boven Noord-Nederland steeds vaker een doelwit voor de geallieerde vliegtuigen.

De Koffiehûs Blues
Het Friesch Koffiehuis aan het Ruiterskwartier was een vreemde kroeg, in de zin dat ze alleen overdag open waren en er was geen tap. Het bier kwam in flesjes voor de prijs van een glas. Ze hadden ook tosti’s, maar als het druk was, moest je die zelf gaan maken in de keuken.

Terug