De Oldehove mocht vandaag (dinsdag 25 juni) om even na enen de 250-duizendste bezoeker verwelkomen. De gelukkigen waren Stephen en Katie Lindsay (met hun hondje) uit Kopenhagen. Zie ook de bijdrage van Erwin Boers in de Leeuwarder Courant.

Zij ontvingen van HCL-directeur Geart de Vries een goodybag met Engelstalige boeken over Leeuwarden, een met berenburg gevulde Oldehove, een cadeaubon en meer.

Stephen en Katie Lindsay uit Kopenhagen, vereeuwigd in de Oldehove. Foto: Jan de Vries
Stephen en Katie Lindsay uit Kopenhagen, vereeuwigd in de Oldehove. Foto: Jan de Vries

Sinds het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) het beheer in 2010 overnam van de VVV is het bezoek aan de toren enorm gestegen. De eerste jaren bleven de bezoekersaantallen nog onder de 20.000, maar sinds 2014 zit het gemiddelde op zo’n 25.000. 2018 was een topjaar. Vorig jaar brachten ongeveer 66.000 belangstellenden een bezoek aan de Oldehove, een absoluut record en meer dan een verdubbeling vergeleken met het jaar ervoor. De toren werd ook -soms gratis en buiten de verder verruimde openingstijden- opengesteld voor tientallen onderwijsgroepen (o.a. in het kader van de ‘adoptie’ door OBS Oldenije), diverse arrangementen, relaties gemeente en LF2018, filmploegen en fotografen, inburgeraars, een poëzieavond, enkele muziekoptredens, huwelijken, kinderfeestjes, Internationale Yogadag en de Achtste Dag. Een enquête leerde dat ongeveer een kwart van het Oldehove-bezoek uit Duitsland kwam. De Randstad leverde 20%. De geënquêteerden waardeerden het torenbezoek met een 8,1.

Vooral toeristen uit binnen- en buitenland weten de Oldehove steeds beter te vinden. Dat is mede dankzij meer marketing, maar ook door de ruimere openingstijden. De toren is de laatste jaren van april tot en met oktober zeven dagen per week open. Een bezoek aan de Oldehove is ook aantrekkelijker gemaakt. Zo is er een lift naar de eerste verdieping waar een multimediale presentatie wordt vertoond. Op het dak is een glazen ‘kraaiennest’ en er zijn kijkwijzers. De openstelling van de Oldehove is alleen mogelijk door de enorme inzet van ongeveer 30 vrijwillige torenwachters en coördinatie vanuit het HCL.

Dit jaar werden (t/m 24 juni) 11.329 bezoekers geteld. In juli en augustus gelden er verruimde openingstijden (ma t/m vr vanaf 11.00 uur). De Oldehove doet eind augustus mee aan Leip en andere studentenintroducties. In september staan twee trouwplechtigheden en twee popconcerten gepland. De laatste zaterdag van oktober is de toren zoals gebruikelijk ’s avonds open ter gelegenheid van de Nacht van de Nacht.

Voor meer inlichtingen: Geart de Vries (06-29551446 )of Klaas Zandberg (058-2332350).

Terug