Vanaf 3 augustus is een lapkepoepenroute door de Leeuwarder binnenstad beschikbaar. Dit initiatief van HCL en Fries Landbouwmuseum sluit aan bij de tentoonstelling ‘Hollandgänger’, die van 3 augustus tot en met 15 december te zien is in het Landbouwmuseum.

Vanuit Mettingen en andere Westfaalse dorpen kwamen vanaf de zeventiende eeuw grote aantallen marskramers (ook wel ‘lapkepoepen’ genoemd) naar het Friese platteland. Toen het weggennet in de negentiende eeuw werd verbeterd en de boerendames liever ‘naar de stad' gingen om hun kleding te kopen, sprongen de reizende Duitse handelslui daarop in. Zij gaven hun marskramersbestaan op en openden winkels om hun koopwaar aan de man te brengen.

De firma J.H. Drontman in de Sint Jacobsstraat rond 1900
De firma J.H. Drontman in de Sint Jacobsstraat rond 1900

Deze winkels van families als Brenninkmeijer, Schweigmann en Voss concentreerden zich in Leeuwarden aan Nieuwestad, Sint Jacobsstraat, de Kelders en de Wirdumerdijk. De wandelroute loopt dan ook deze straten. De brochure met wandelroute is te koop bij HCL en Landbouwmuseum voor 1 Euro. Op 5 en 19 oktober wordt een ‘open’ wandeling met gids aangeboden. De tour is ook mogelijk op aanvraag. HCL en Landbouwmuseum organiseren dit najaar meer activiteiten m.b.t. Lapkepoepen.

Terug