Op 4 mei wordt bekend gemaakt welke foto’s het Nederlandse publiek gekozen heeft voor “De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s”. Er is onderzoek gedaan in archieven en particulieren zonden foto’s in. Zo ontstond een landelijk participatieproject dat beelden heeft opgeleverd waarvan het bestaan niet eerder bekend was.

Uit de door de provincies ingebrachte foto’s heeft een publieksjury, onder voorzitterschap van Khadija Arib, de honderd foto’s gekozen. Het resultaat is een veelzijdige en intrigerende verzameling van foto’s en verhalen. 75 Jaar na de bevrijding geven deze foto’s een uniek inzicht hoe we vandaag de dag in Nederland naar de jaren van oorlog en bezetting kijken.

De Friese werkgroep voor dit project bestond uit medewerkers van HCL, Fries Verzetsmuseum, Provincie Fryslân, Leeuwarder Courant, Omrop Fryslân en Tresoar. Via de site van de Leeuwarder Courant kon het publiek stemmen op de voorselectie. Van de honderd gekozen foto’s uit het hele land hebben er zeven betrekking op Fryslân; één daarvan komt uit de collectie van het HCL.

De gemotoriseerde vuilniswagen van Leeuwarderadeel wordt door een paard voortgetrokken door de Gymnasiumstraat in Huizum, 1941.

HUIZUM, 1941
Direct na de Duitse inval in mei 1940 wordt benzine schaars. Het autoverkeer wordt al in juni 1940 aan banden gelegd en particuliere autobezetters door het hele land krijgen veelal geen benzine meer. De voorraden die er zijn, worden opgeëist door de Duitse bezettingsmacht. Om toch met de auto te kunnen blijven rijden, zoeken burgers naar inventieve oplossingen zoals het monteren van gasgeneratoren die gestookt worden met kolen, hout en zelfs turf. Ook de gemeentediensten worden getroffen door de brandstofschaarste en moeten overgaan tot opvallende noodmaatregelen. Ooit was de Ford V8 vuilniswagen op de foto een bezit waar de gemeente Leeuwarderadeel trots op was. De paardenkrachten onder de motorkap, nutteloos geworden door de schaarste aan benzine, worden vervangen door één paardenkracht vóór de motorkap. De vuilniswagen wordt voortgetrokken door de Gymnasiumstraat in Huizum.

Op 4 mei zullen de honderd foto’s op www.in100fotos.nl verschijnen en zendt de NOS, direct na de Dodenherdenking, een speciaal tv-programma over het project uit op NPO2 (20:35-21:25). Dan ligt ook het boek De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s in de winkels (www.wbooks.com).

De tentoonstelling Oog in oog met oorlog in het Fries Museum, sluit aan bij het project en toont o.a. de zeven Friese foto’s

Terug