Annie cieraad (1927-2017)

Interview door: Jetske Bles (13 jaar), leerling Piter Jelles Aldlân

Introductie

Wanneer bent u geboren?
27 januari 1927

jannie_cieraad_02.jpg
Dit is mevrouw Cieraad als klein meisje. 

Waar woonde u in Leeuwarden?
Vredeman de Vries straat.


Broers en zussen

Had u ook broertjes of zusjes?
Nee, ik was enig kind, maar we zijn met z'n elven groot gebracht. Het is dus zo: m'n moeder had een zus, die had 4 kindertjes en de moeder was overleden, dus kwamen die kindjes bij ons wonen. Dus dat werden een soort broertjes en zusjes voor me. Mijn moeder werkte aan de armenschool, daar gingen kinderen kosteloos naartoe. Daar waren ook vaak kinderen waar niet voor gezorgd kon worden. Die nam ze mee naar huis.

 annie_cieraad-01.jpg Dit is mevrouw Cieraad op weg naar haar school. Een fotograaf die langs liep die vroeg of ze op de foto wilde en dan moesten ze een gulden betalen en je adres geven en dan stuurde de fotograaf het naar haar op. 

Dan woonden we vlak bij het kanaal en daar kwamen in die tijd de schippers aan. En als het eten op was hadden de schippers geen inkomen meer. En dan hadden de kinderen ook geen eten. Onze straat spaarde het hele jaar geld om ze te kunnen helpen. En we hadden elke dag 3 schipperskinderen te eten. En dan aten we met 12 a 16 kinderen rond de tafel. Dus dat werden ook een soort broertjes en zusjes voor me.


Vader en moeder

Wat voor werk deden uw ouders?
Mijn vader studeerde en mijn moeder was lerares. Dat vonden de mensen heel raar want dat hoorde niet, de vader hoorde te werken en de moeder hoorde het huis houden doen, dat is nu niet zo raar meer.


School

Wat voor opleiding heeft u gedaan?
Ik ben naar de HBS gegaan. Ik was veel liever boswachter geworden maar dat mocht niet als vrouw. Want dan moest ik boomhakken en dat mochten vrouwen in die tijd niet.

Ik was een beetje een ramp in de familie, school vond ik verschrikkelijk, ik hield niet van stilzitten. Ik zat op school daar bij het oude gemeentehuis en daarnaast zat een stal en daar waren paarden. En dan gingen ze wel eens rijden en dan ging ik mee, ja dat was natuurlijk veel leuker dan school. Ja dat was machtig mooi.


Werk

Wij hebben gehoord dat u lerares bent geweest. Kunt u misschien vertellen over op wat voor school u les heeft gegeven?
Ja dat klopt, tegenover de Prinsessenschool zat de HBS, daar ging ik heen. Het heette de kweek, dat heet nu de Pabo. En daarna ben ik onderwijzeres geworden. Ik had al allemaal dingen bedacht wat ik met mijn klas wilde doen. Zoals naar het parkje gaan. Toen zei de directeur je mag een school overnemen. Zoek de mensen maar om je heen die les kunnen geven en je kan beginnen als directrice. En dat is gebeurd. Ik was het 3e vrouwelijke schoolhoofd van Nederland. Ik zie ook nog wel eens kinderen van mijn oude klas.

annie_cieraad-02.jpg
Mevrouw Cieraad was hoofd van de school en dit waren alle kinderen van haar school

Was u een strenge lerares?
Nee, helemaal niet.

Waar kon u wel heel kwaad om worden?
Er kwam laatst nog een leerling bij mij aan de deur die zei: "Kent u me nog?" en toen zei ik: "nou eerlijk gezegd niet." Hij: "ik pakte altijd uw krijtjes." En toen herkende ik hem weer. Toen heb ik hem uiteindelijk ontdekt en toen heb ik hem geen straf gegeven, ik heb gewoon gezegd dat hij het nooit meer moest doen en ben niet boos geworden. Maar zijn ouders waren het er niet mee eens dat ik niet boos werd, zij vonden dat het diefstal was en dat die daad bestraft moest worden. Ik dacht daar heel anders over.


Jaren 50/60

Wat mist u het meest uit de jaren 50/60?
Ik mis dingen niet echt het is niet zo dat ik het mis nee dat niet.

Wat vindt u heel verschrikkelijk uit deze tijd?
Verschrikkelijk, meer jammer; ik vind het jammere uit deze tijd de luxe. Ik vind het fijn dat iedereen kan sporten en dat de kinderen hun eigen ding kunnen doen maar dat het allemaal zo luxe is vind ik verschrikkelijk. Bijvoorbeeld de merkkleding, dat hoeft toch niet? En het pesten vind ik ook jammer...

Wat vindt u verbeterd?
Ik vind het verbeterd dat als je arm bent dat er bijna altijd een oplossing is. Uitkering, voedselbank dat hadden we vroeger niet. Ook natuurlijk dat veel kinderen kunnen sporten en genoeg kleding hebben. 

Terug naar overzicht interviews