Piet Terpstra (1945)


Interview door: Mark Hongerkamp (14 jaar), leerling Piter Jelles Aldlân


Introductie

Wij hebben de heer Piet Terpstra geïnterviewd voor het HCL. Meneer Terpstra is in 1945 geboren. De precieze datum weten we helaas niet. Hij woonde eerst op de Adriaan praal straat en later in de Valkstraat. Beide bevinden zich in Leeuwarden.  De vader van meneer Terpstra werkte bij de V&D en daar is hij later ook gaan werken. Meneer Terpstra zat op een katholieke school in Huizum.      


Kleding

Welke kleding droeg u?
In de jaren 50 waren de kleren die je droeg vooral de kleren van je oudere broers. Maar niet de merken kleding die jullie nu dragen. Die merken waren er helemaal niet. De moeders en de oma's breiden de sokken. We droegen in de winter een muts tegen de koude oren. Maar verder werden er weinig hoeden gedragen.


Muziek

Welke muziek luisterde u?
De rock en roll kwam toen op en de Beatles en de Rolling Stones. Eigenlijk kwam er een hele nieuwe cultuur op. Dit van nu vind ik allemaal subcultuur. Dat was echt totale verandering. We gingen wel naar concerten. Maar niet zo vaak. Toen had je ook sterren als Adamo. Maar dat zegt jullie helemaal niks meer. Je had heel veel regionale of ook in de stad heel veel bandjes. Daar ging je naartoe en daar werd gedanst. In Leeuwarden had je bijvoorbeeld de Latchjes en de Mystery 5. De artiesten  waren meestal groepen en niet een solo zanger. De meisjes waren meer van  Elvis en Cliff Richard en de jongens wat meer van de Rolling Stones en de Beatles.


School

Naar welke school ging u?
Ik ging naar een katholieke school in Huizum. Ik weet niet of je hem kent maar hij was bij de kerk. Dat is nu een wetenschappelijk instituut. Het heet instituut Wetsus.

piet_terpstra_02.jpg
Dit is een klasse foto van + 1956 van de Johannes de Doperschool aan de Huizumerlaan. 

Hoe was uw schooltijd?
We gingen toen vaak  voetballen met jongens uit de buurt in het Borniapark. Dat is waar het MCL nu staat. Daar had je vroeger voetbalvelden en een park. Na school gingen we ook vaak de straat op. Onder andere haalden we kattenkwaad uit als deurtje bellen. Maar ook de bekende spelletjes als verstoppertje. Maar dus ook veel voetballen. Dat deed je ook wel op straat. Gewoon tussen de hekjes van de huizen. Dat kon vroeger ook want toen waren er nauwelijks auto's. Wat we ook wel deden was straatkaatsen. Dat was een hele leuke tijd want de jongeren en de ouderen deden mee. Toen zetten we ook de pick-up op de stoep voor de muziek. In elke wijk had je ook een speeltuin en daar gingen we ook wel heen. Ouders hoefden ook niet mee want dat was niet nodig. Je voelde je op straat ook helemaal niet bedreigd. We gingen ook wel polsstok springen buiten de stad waar nu het Nijlân is. En nat thuis komen natuurlijk.

piet_terpstra_01.jpg
Op deze foto uit 1957 is straatkaatsen te zien, hierbij werd er gekaatst op straat. Hier deed vaak de hele straat of buurt aan mee.


Vrije tijd en dergelijke

Wat deed u dan in de vakantie? 
We deden alles wat we normaal ook deden. We gingen dan ook drie weken naar een huisje op Schiermonnikoog. Ook wel eens in een hele grote tent. Een jaar hebben we in een legertent gezeten omdat ze het huisje dubbel hadden verhuurd. Toen waren we 6 of 8 jaar. Dat was natuurlijk heel mooi om in een tent in de duinen te kamperen.    

Deed u ook aan sport?
Ik zat op voetbal bij MKV, MKV bestaat nog steeds. Wij verloren alleen altijd heel dik. Meestal wel met 10-0. Maar het was wel leuk. In de kleedkamer, de box noemden we dat, stond gewoon een lange stenen bak met kranen. Douches waren er helemaal niet. Na een wedstrijd of een training stonden we ons dan met koud water te wassen. Men had over het algemeen geen douches om zich te wassen. Wel kwam op zaterdag de teil met warm water op tafel en waste je je.

Waar woonde u vroeger?
Eerst woonden we in de Adriaan praal straat. Dat was eigenlijk de mooiste tijd. Daar zaten we bijna in de weilanden en werd er veel meer op straat gespeeld. Ik was toen een jaar of 10. Daarna zijn we verhuisd naar de westkant van de stad, naar de Valkstraat. Dat was veel minder gezellig omdat er minder op straat werd gespeeld.

Had u ook een bijbaantje?
Ik ben op mijn 14½ van school gestuurd. Tegen mijn ouders zei ik dat ik nooit meer naar school wou en toen zei mijn vader dat ik dan maar moest gaan werken. Hij werkte bij de V&D en hij zei dat ik me die middag  bij de personeelschef moest melden. Een week later werkte ik bij de V&D. Ik verdiende niet veel. Ik moest wel vier keer in de week ‘s avonds van 6 tot half 9 naar de avondschool. Het grappige was dat ik de zelfde leraren had als op mijn oude school. Alleen waren het daar hele andere mensen. Toch heb ik er nooit spijt van gehad.

Was u ook nog lid van andere verenigingen dan van de voetbalclub?
Nee, ik heb wel aan andere sporten gedaan. Gymnastiek en na het voetbal ben ik gaan tennissen en dat doe ik nu nog.

Wat voor snoepjes en zo hadden ze in uw tijd?
Wij kregen niet zoveel snoep als je tegenwoordig krijgt want er was veel minder. Supermarkten als de Albert Heijn had je toen niet. Je had de bakker  en op de hoek van de straat de kruidenier. Snoepjes en frisdrank had je toen niet, je kreeg alleen ranja. Kauwgum en drop hadden we toen al wel.

Speelde u vroeger een instrument?
Nee, ik kon wel een mondharmonika spelen. In de dorpen kreeg je een instrument en dan leerde je het in het dorpshuis spelen. In de stad was dat niet zo.

Had u huisdieren?
Ja, wij hadden kippen. We hadden verder geen honden of katten. Ik ben niet zo'n dierenvriend.

Had u vroeger ook een tv?
Wij hadden geen tv. Er waren maar een paar mensen in de straat met een tv. Dan ging je daar met een hele groep kijken.  Wij kregen in de jaren 60 pas een tv. Overdag had je ook geen tv. Alleen op woensdagmiddag kwam er iets voor kinderen. De tv begon pas om 7 uur 's avonds. Om 11 uur hield het op.

Hoe ging u vroeger naar school?
Lopend. Later ging ik op de fiets naar het werk.

Waren er vroeger ook openbare feesten?
Nee, alleen een Sinterklaasfeest van school. Toen we 17 waren gingen we wel naar de disco. Dat was dan om 1 uur afgelopen en dan ging je naar huis. Er werd ook niet gevochten.

Conclusie

Wij vonden het interviewen heel leuk en interessant om te doen. We hebben ook veel leuke en bijzondere verhalen gehoord en aardige en bijzondere mensen ontmoet. Het viel ons op aan het interviewen dat het op gang komen wat lastiger ging maar zodra we op dreef waren ging het ook goed.

Verschillen tussen de jeugd van meneer Terpstra en die van onze zijn:
Wij kunnen niet zomaar zeggen: ik ga niet meer naar school. Wij moeten gewoon weer. Ook hebben wij computers, spelcomputers en andere moderne spullen. Overeenkomsten zijn er weinig behalve dat wij ook vaak voetballen.     

Terug naar overzicht interviews