Repertorium gemeentebesluiten 1811-1851 online

Drs. Jan de Roos (Leeuwarden 1902-1986). Chemicus en geoloog. Leraar bij het Middelbaar Onderwijs. Sinds 1957 werkzaam bij het Gemeentearchief. Verzamelaar van collecties op velerlei gebied (oorlogsaffiches, kartografie, geologie, spoorwegen enz.).

Onlangs is het zogenaande getypte Repertorium De Roos als doorzoekbaar PDF-document ingescand en online gezet. Deze toegang - een systematisch repertorium op de notulen en besluiten in de periode 1811-1851 van de opeenvolgende besturen van de stad Leeuwarden is tot stand gekomen in de jaren 1957-1980 door de onvermoeibare inzet van oudmedewerker drs. Jan de Roos (1902-1986).

Lees meer...

Origineel reclamedrukwerk en andere documenten V&D in vitrine informatiecentrum

Ontwerptekening uit 1926 van de voorgevel van V&D in Amsterdamse School stijl.

Vroom en Dreesmann was sinds 1887 een begrip in Nederland. De winkels waren beeldbepalend voor bijna alle grote steden. 31 december 2015 ging het roemruchte warenhuis ter ziele. Ook in Leeuwarden betekende dit een donker gat in de voornaamste winkelstraat. Er werd toen ook een beroep gedaan op het HCL om archief van V&D Leeuwarden over te nemen. Zo bewaart het HCL sinds begin 2016 fraaie geveltekeningen uit de jaren 20.

Ontwerptekening uit 1926 van de voorgevel van V&D in Amsterdamse School stijl.
Ontwerptekening uit 1926 van de voorgevel van V&D in Amsterdamse School stijl.

Al eerder werden oude foto’s van in- en exterieur en een mooie collectie drukwerk verzameld. Een selectie hiervan is te zien in deze vitrine. De documenten laten zien dat de succesvolle formule van de V&D door de jaren heen weinig verandering heeft gekend.

  1. Bedankkaart voor hulpverleners na verwoestende brand 1963
  2. Sinterklaasfolder oktober 1981
  3. Voorloper van de Schoolcampus 1954
  4. Menukaart lunchroom circa 1950
  5. Handgeschreven nota’s begin 20ste eeuw
  6. Modeblad met nieuwste trends september 1955

Terug

Arjen Lubach onderzoekt Fries verleden bij HCL

Arjen Lubach en HCL-medewerker Jan Faber tijdens de opnamen van Verborgen Verleden op 6 juli 2016. Foto: BlazHoffski Productions BV

Arjen Lubach is binnenkort in het NTR-programma Verborgen Verleden te zien. Samen met Jan Faber van het Historisch Centrum Leeuwarden duikt hij in zijn verleden.

Lees meer...

Reisverslag Malta uit 1760 digitaal beschikbaar

18de-Eeuws gezicht op Malta. Bron:  The Hebrew University of Jerusalem & The Jewish National & University Library

Onlangs is een deel van een reisverslag van Harlingen naar Malta en v.v. uit de jaren 1759-1760 digitaal beschikbaar gekomen. Het deel met een beschrijving van het eiland Malta is getranscribeerd en via deze website (voorlopig in PDF-formaat) raadpleegbaar. De rest van het verslag volgt binnenkort.

Lees meer...

Cypriotische studenten maken kennis met historische binnenstad Leeuwarden

Cypiotische studenten maken kennis met de historische binnensad van Leeuwarden. Foto: Ad Fahner,

Stadsgidsen Ad Fahner en William Lord leidden afgelopen dinsdagmiddag 36 Cypriotische studenten (met vier begeleidende docenten) vanuit het HCL door de stad.

Lees meer...