Presentatie Anna Maria van Schurman

Anna Maria van Schurman (16087-1678), geportretteerd door Jan Lievens. National Gallery, London.

Voorafgaand aan de onthulling van het naambord Anna Maria van Schurman-paad (tussen Drachtsterplein en Dorpskerk Huizum) geeft prof. Mirjam de Baar een lezing over leven en werk van de geleerde Anna Maria van Schurman (1607-1678) en haar verblijf op Abbingastate bij Huizum. Er zijn meer inleidingen en er is muziek. Lees ook het persbericht/uitnodiging voor de pers die zijn uitgegaan.

Lees meer...

Leeuwarden op film: de mooiste beelden van de Friese hoofdstad uit de 20ste eeuw

Uitsnede voorzijde DVD-box

Donderdagavond 23 november wordt het eerste exemplaar van de dvd ‘LEEUWARDEN OP FILM. De mooiste beelden van de Friese hoofdstad uit de 20ste eeuw’ door Historisch Centrum Leeuwarden en het Fries Film Archief overhandigd aan wethouder Sjoerd Feitsma. Dit gebeurt tijdens de FÛN FOOTAGE JÛN, het archiefprogramma op het witte doek dat het Fries Film Archief en Slieker Film samen presenteren.

635-voorzijde-dvd-lwn-op-film

Het tweede exemplaar wordt overhandigd aan Frans Andringa, want de dvd bevat enkele pareltjes uit filmopnames van fotograaf-filmmaker Sjoerd Andringa en zijn zonen Jaap, Frans en Sjoerd. Gerard Nijssen en Erik Willems, de samenstellers van de dvd en bekend van Andere Tijden, zijn aanwezig om over het project te vertellen.  Natuurlijk laten zij ook hoogtepunten van de dvd zien.

Nu Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is, mogen de schatkamers waarin een kleine eeuw film over onze stad verborgen ligt, niet ontbreken. Daarom grasduinden Gerard Nijssen en Erik Willems de afgelopen maanden door de filmcollecties van Historisch Centrum Leeuwarden en het Fries Film Archief. Uit honderden films over Leeuwarden selecteerden zij de meest aansprekende fragmenten. Het resultaat mag er zijn. Ontroerende en onthutsende, grote en kleine, schreeuwende en fluisterende gebeurtenissen uit het filmverleden van onze hoofdstad zijn samengebracht in een twee uur durende, vloeiende reis door de Leeuwarder twintigste eeuw. Een beknopt commentaar in het Nederlands en het Fries ondersteunt de beelden.

De avond begint om 20.00 uur. Toegang is € 5,50. Kaarten kopen en reserveren kan tijdens openingstijden van de kassa van Slieker (Wilhelminaplein 92, Leeuwarden, 058-2050320).

Terug

Bereikbaarheid HCL per auto komende dagen belemmerd

Stremming deel van Groeneweg

Er wordt al enige tijd gewerkt aan het vernieuwen van de Groeneweg. Tot nu belemmert dat hooguit een vlotte doorstroming van het verkeer, maar er kan tenminste gebruik worden gemaakt van de weg. Het komende weekeinde en de 2 dagen daarna is dit niet het geval.

Van vrijdagavond 10 november 18.00 uur tot en met zaterdagochtend 25 november 6.00 uur is de Groeneweg tussen het Heer Ivostraatje en de Nieuweburen afgesloten voor doorgaand verkeer in beide richtingen. Er is gedurende deze periode geen enkel autoverkeer mogelijk op dit deel van de Groeneweg, hetgeen de bereikbaarheid per auto van het Historisch Centrum Leeuwarden mogelijk ook kan belemmeren! De straten achter de Groeneweg blijven via omleidingsroutes bereikbaar voor de bewoners. De kruising bij Nieuweburen blijft open voor alle autoverkeer.

Parkeren
Parkeergarage Oldehove is gewoon open en blijft bereikbaar via de Westerplantage. Vanaf de Groeneweg gaat het de genoemde periode niet lukken. Autorijdende collega’s die gebruik maken van parkeergarage Oldehove worden geadviseerd rekening te houden met deze gedeeltelijke onbereikbaarheid.
De parkeerplaatsen bij het stadskantoor aan de kant van het Oldehoofsterkerkhof zijn alleen bereikbaar via de Torenstraat. Omdat hier eenrichtingsverkeer geldt, kan die route niet voor de terugweg worden gebruikt. Verkeer moet hiervoor via de Grote Kerkstraat en de Bredeplaats een uitweg zoeken naar een aansluiting op het bereikbare deel van de Groeneweg.

Terug

Famillement 2018 in Leeuwarden

Logo Famillement 2018

Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis organiseert samen met Tresoar en het Historisch Centrum Leeuwarden op zondag 3 juni 2018 het Famillement - het grootste evenement op het gebied van familiegeschiedenis in Nederland. Het betreft de vierde editie van het grootste familie-historisch festival van Nederland. Bekijk ook het persbericht dat op 25 oktober is uitgegaan.

Lees meer...

Weekend van de Leeuwarder Geschiedenis groot succes

Leprozen, pestlijders en pestmeesters gaven zondagmiddag kleur aan de omgeving en het inpandige van het HCL. Foto: Het Hoge Noorden - Jaap Schaaf

Veel bezoekers en veel geslaagde activiteiten tijdens het Weekend van de Leeuwarder Geschiedenis (27 t/m 29 oktober). Met dit evenement wilde het HCL stil staan bij het feit dat tien jaar geleden het gebouw aan de Groeneweg werd betrokken.

Bekijk of download voor een beknopt overzicht de flyer. Lees hier het verslag van het poëzie-evenement 'Dichter bij de dood' in de Leeuwarder Courant van 30 oktober 2017, op zaterdagavond op de oude Begraafplaats aan de Spanjaardslaan. Bekijk ook de Facebookpagina Archeologie in Leeuwarden

Leeuwarder Historische Quiz
Op vrijdagavond 27 oktober werd in de raadszaal van het stadhuis voor de derde maal de Leeuwarder Historische Quiz gehouden. Het vuur werd de deelnemers behoorlijk na aan de schenen gelegd, met als uiteindelijke winnaar oud-redactielid van Leovardia: Tom Sandijck. Morele winnaar was eigenlijk mevrouw Selo Boxman van LIJST058, officieel nummer twee na Tom Sandijck, die als ad hoc invaller fungeerde voor de afwezige lijsttrekker van de Klokkenluiderspartij, Joeri Wiersma. Nader beschouwd had Sandijck, die zijn sporen als deskundige op het terrein van de Leeuwarder geschiedenis al ruimschoots heeft verdiend, niet mee mogen doen. André Wielenga, voormalig kapper aan de Eewal, eindigde op de derde plaats.

Winnaar van de Leeuwarder Historisch Quiz, Tom Sandijck, ontvangt de felicitaties en het boek 'Ken je Leeuwarden' uit handen van HCL-directeur en juryvoorzitter Geart de Vries. Foto: Ad Fahner
Winnaar van de Leeuwarder Historisch Quiz, Tom Sandijck, ontvangt de felicitaties en het boek 'Ken je Leeuwarden' uit handen van HCL-directeur en juryvoorzitter Geart de Vries. Foto: Ad Fahner

De quiz werd georganiseerd door het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) in samenwerking met Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd. De lijsttrekkers en andere vertegenwoordigers van de politieke partijen die in november deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen speelden dit keer een centrale rol. De quiz was niet bedoeld voor experts, maar voor de geïnteresseerde leek. De vragen kwamen uit het boek Ken je Leeuwarden (samengesteld door Pieter van der Ende en uitgegeven door uitgeverij WBooks), dat later op de avond werd gepresenteerd.

Sfeerimpressie van de Leeuwarder Historische Quiz 2017. Foto: Ad Fahner

Sfeerimpressie van de Leeuwarder Historische Quiz 2017. Foto: Ad Fahner

Quizmaster was Asing Walthaus van de Leeuwarder Courant met als assistente Anneke Douma. De jury bestond uit Geart de Vries (directeur HCL), Pieter van der Ende (auteur van Ken je Leeuwarden) en William Lord (winnaar van de vorige quiz).


Nacht van de Leeuwarder Geschiedenis
Het HCL organiseerde op 28 oktober met partners de Nacht van de Leeuwarder Geschiedenis.
•    Aan het eind van de middag startte de Culinaire Mata Hari Tour door de binnenstad van met als afsluiter de Mata Hari tentoonstelling in het Fries Museum. Maar liefst zes groepen wandelden onder begeleiding van HCL-gidsen langs sporen van Mata Hari.
•    In het HCL werden rondleidingen georganiseerd door de ondergrondse schatkamer. Vanuit het HCL was er een Ghost Tour langs spannende plekken in de binnenstad en begeleide wandelingen langs historische horeca. Bijna 500 belangstellenden bezochten het HCL.

Nachtelijke stadswandeling langs historische horeca op 29 oktober 2016.
Nachtelijke stadswandeling langs historische horeca op 29 oktober 2016.

•    De door het HCL beheerde Oldehove (19.30-23.30 uur) en Pier Pander Museum (20.30-22.00 uur) waren gedurende een groot deel van de avond gratis open voor publiek. De Oldehove brak een nieuw record met meer dan 1400 bezoekers!

Ook in eerdere edities van Nacht van de Nacht kon de Oldehove tot laat in de avond worden beklommen.
Ook in eerdere edities van Nacht van de Nacht kon de Oldehove tot laat in de avond worden beklommen.

•    Onder de titel DICHTER BIJ DE DOOD vond op de Oude Begraafplaats aan de Spanjaardslaan een bijzondere poëziemanifestatie plaats. Van 20.00 tot ca. 21.30 uur trad er bij het voormalige baarhuisje een keur van dichters op, met als meest bekende naam Jean Pierre Rawie. De voorgedragen poëzie was gewijd aan de thema’s ‘dood’, ‘nacht’ en ‘geschiedenis’. De presentatie is in handen van Melvin van Eldik. Neem kennis van het totale programma elders op deze website. Lees ook het verslag in de Leeuwarder Courant van 30 oktober 2017

Presentatie Engelstalige versie van de Historische Atlas van Leeuwarden
Op zondag 29 oktober werd aan het begin van de middag in het HCL de Engelse vertaling van de Historische Atlas van Leeuwarden gepresenteerd. De auteur Dr. Meindert Schroor overhandigde het eerste exemplaar aan Tjeerd van Bekkum, CEO van LF 2018. Van Bekkum noemde in zijn dankwoord de lokale historie van groot belang voor het toerisme en voor Culturele Hoofdstad.

Omslag Historical Atlas of Leeuwarden
 

LF-2018-directeur Tjeerd van Bekkum (links) ontvangt het eerste exemplaar van de Engelstalige editie van de Historische Atlas van Leeuwarden uit handen van de auteur, sociaal geograaf Meindert Schroor. Foto: Ad Fahner
LF-2018-directeur Tjeerd van Bekkum (links) ontvangt het eerste exemplaar van de Engelstalige editie van de Historische Atlas van Leeuwarden uit handen van de auteur, sociaal geograaf Meindert Schroor. Foto: Ad Fahner

Dag van de Leeuwarder Archeologie
Het HCL, de werkgroep Archeologie van Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd en de afdeling Monumentenzorg en Archeologie van de gemeente organiseerden voor de tweede maal de Dag van de Leeuwarder Archeologie. Zondag 29 oktober was er tussen 13.00 en 17.00 uur in en voor het HCL van alles te doen voor jong en oud. Dit keer was het thema ‘leven in middeleeuws Leeuwarden’, met o.a een middeleeuwse markt, een presentatie over de pest en begeleide wandelingen langs sporen van de middeleeuwen in de binnenstad. Speciaal voor deze gelegenheid was een kleine expositie ingericht van schedels en botten die getuigden van ongelukken, geweld of ziekten. Meegebrachte vondsten konden aan experts worden voorgelegd ter beoordeling. Er waren rondleidingen door het Archeologisch Steunpunt. Kinderen konden meedoen aan middeleeuws schrijven met ganzenveer en een middeleeuwse kidstour, hun eigen familiewapen ontwerpen of op de foto met de schandpaal. Het living history-gezelschap ‘De Westerwolders’ bracht de middeleeuwen tot leven met o.a. het bereiden van eten uit die tijd en ijzer- en houtbewerking. Bovendien was er middeleeuwse muziek. Meer dan 500 belangstellenden brachten deze zondag een bezoek aan het HCL. Zie ook de vooraankondiging in de Leeuwarder Courant van 28 oktober 2017.

Leprozen, pestlijders en pestmeesters gaven zondagmiddag kleur aan de omgeving en het inpandige van het HCL. Foto: Het Hoge Noorden - Jaap Schaaf

Leprozen, pestlijders en pestmeesters gaven zondagmiddag kleur aan de omgeving en het inpandige van het HCL. Foto: Het Hoge Noorden - Jaap Schaaf
Leprozen, pestlijders en pestmeesters gaven zondagmiddag kleur aan de omgeving en het inpandige van het HCL. Foto: Het Hoge Noorden - Jaap Schaaf

Terug