DNA Leeuwarden: Wat is jouw verhaal?


DNA Leeuwarden en het HCL verzamelen en vertellen samen de verhalen van alle Leeuwarders. Tijdens CH2018 verandert de omgeving van het HCL tijdelijk in het Lân fan taal. Op tal van plekken worden festivals, exposities en activiteiten georganiseerd met taal als thema. Het HCL richt voor de deur een paviljoen in over de taal en identiteit van de Leeuwarders. Heden, verleden en toekomst komen hier samen!

Kunstwerk
Tijdens Lân fan taal bouwt DNA Leeuwarden aan een groot kunstwerk middenin het Stadskantoor.

DNA kunstwerk in Stadskantoor
DNA kunstwerk in Stadskantoor

Buisje
Iedere Leeuwarder helpt mee aan dit kunstwerk door een buisje te vullen met zijn of haar persoonlijke verhaal, oftewel ‘DNA’. Denk bijvoorbeeld aan een foto, een gedicht, etc. Kijk voor meer inspiratie op: www.dnalwd2018.nl

Afbeelding buisjes DNA
Afbeelding buisjes DNA

Archieven
De verhalen in de buisjes worden bewaard voor de toekomst. Deze digitale database zal worden ondergebracht in de archieven van het HCL. De verzameling gegevens biedt voor de toekomst een uniek beeld van Leeuwarden en haar bewoners, dat nog nergens anders in de wereld is vastgelegd.

Expositie
Tijdens Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 organiseert het HCL de expositie Liwwadders. Deze gaat in op het DNA van Leeuwarden door de eeuwen heen. Er wordt gestart in het heden. Hoe ziet de gemeente Leeuwarden er anno 2018 uit? Wie wonen er en wat voor talen worden er gesproken? Centraal staan de verhalen van mensen die aan DNA Leeuwarden hebben meegedaan. Vervolgens verbreedt de horizon met een historisch overzicht van het DNA. Hoe leefden de eerste Leeuwarders hier? Welke buitenlandse invloeden onderging het DNA ten tijde van de Friese stadhouders met hun internationale hofhouding? En waar in de wereld kwam het DNA van Leeuwarden terecht tijdens de emigratiegolven van de 19e en 20e eeuw? Als afsluiting wordt een toekomstvisie gepresenteerd, met een beeld van Leeuwarden en haar bewoners over 50 jaar. Bewoners en bezoekers Ervaren dat heden, verleden en toekomst met elkaar verbonden zijn. Dat de historie terug te vinden is in de identiteit van de Liwwadders en dat zij ook invloed hebben op de identiteit van de toekomst.

Meedoen?
Vul het buisje. Ga dan naar de site www.dnalwd2018.nl en klik op de knop ‘registreer je buisje’. Daarna heb je toegang tot een persoonlijke pagina, waar je meer kan vertellen over het DNA in het buisje. Hierna kan het gevulde buisje weer ingeleverd worden bij een van de inleverpunten in de stad: HCL, de Bibliotheek of de DNA vestiging aan de Oude Oosterstraat 9.


Hein de Graaf legt uit wat je in zo'n buisje zou kunnen stoppen.

Meer informatie

HCL logo

Logo DNA Leeuwarden

Logo Lan fan Taal  Logo Culturele Hoofdstad 

Terug