Ruim 50 Friese fotografen op FryslânPhoto Festival 2017

Foto Participatieproject (fotocoach Lydia van Santen)

Van 5 t/m 29 oktober 2017 vindt de eerste editie van het FryslânPhoto Festival plaats op verrassende locaties in de binnenstad van Leeuwarden. Ook het HCL en de Oldehove doen mee. Binnen het thema 'Mijn Plek’ exposeren Friese fotografen hun werk.

Het hieronder weergegeven overzicht noemt de in het HCL exposerende fotografen, alsmede de titel van en een toelichting op hun werk. Lees meer op de facebookpagina van Historisch Centrum Leeuwarden.

Fotografen

Titel

Tekst

HCL

 

 

Alice Boonstra

Âlde pleats

Op een boerderij net buiten Leeuwarden wordt geboerd zoals er 50 jaar geleden ook geboerd werd. Het werk wordt de oude boer eigenlijk te zwaar, maar hij is zo verweven met zijn vee dat stoppen bijna niet mogelijk is.

Miranda de Hey

Juwelierszaak Doodkorte

In 1856 vestigde zich in dit pand Juwelier Horloger Reinder Reijnders. In 1891 nam Ferdinand Doodkorte de zaak over. Leo Doodkorte kwam bij zijn oom in dienst en nam de winkel in 1931 op zijn beurt van zijn oom Ferdinand over. In het gezin van Leo Doodkorte en Anna Brada zijn 8 kinderen geboren. Zoon Johan Doodkorte neemt in 1971 het stokje van zijn vader over. Doordat er door de jaren heen weinig veranderd is aan inventaris en inrichting, is de authentieke sfeer van vroeger nog steeds voelbaar. Het echtpaar Johan en Marian Doodkorte weet voorlopig nog niet van ophouden.

Lammert Odinga

Asgaard

Een plek waar de berenklauw het dorp onttrekt aan het zicht van de Leeuwarder. Een kunstenaarsdorp in wording. Waar iedereen welkom is. Dat onthaast en creativiteit geeft.

Het is een gemeenschap waar creatievelingen (schilder, beeldhouwer, bouwer, tuinier, etc.) hun eigen plekje creëren.

Gerrit Panhuis

Leeuwarden

Ik ben geboren en getogen in Leeuwarden. Net als mijn beide ouders. In het familiealbum zitten dan ook veel foto’s die gemaakt zijn in de stad. Met afgedrukte dia’s uit de jaren tachtig ben ik op pad gegaan, om vast te leggen wat er veranderd is in mijn stad.

Lydia van Santen

Doorkijken in Leeuwarden

Leeuwarden is al bijna veertig jaar mijn stad. Wonend in één van de dorpen in de gemeente, is de stad de plek om heen te gaan voor vertier: een terras, cursus, winkelen en optredens. Maar ook om te slenteren door de vele smalle straatjes.

Bouke Wartena

Veilige haven

Etienne Bosman heeft een bijzondere werkplek in de haven van Grou. Hij vervult zijn rol als gastheer met plezier en lost problemen op, zowel technisch als sociaal van aard. Voor Etienne is het duidelijk dat niets in het leven vast staat. Hij raakte zijn eigen veilige haven kwijt, maar belandde op deze plek waar hij een veilige haven biedt voor toeristen.

De tentoonstelling in het HCL is te zien tot en met 22 april 2018.


Expositie Oldehove: Bas Jongerius Cadaqués: in de voetsporen van liefde
Bas Jongerius toog pas geleden naar Cadaqués. In dat Catalaanse kunstenaarsstadje beleefde hij ooit een zinderende jeugdliefde. Zijn plan was om in de voetsporen daarvan een fotografisch document te maken over de romantische liefde; hoe voelde dat ook alweer?

Eenmaal aangekomen in Cadaqués neemt het verhaal een onverwachte wending. Een ontmoeting met de fotografe Alma leidt tot een hartstochtelijke liefdesgeschiedenis, die hard botst met de onverbiddelijke realiteit van het bestaan. Bas reconstrueert het verhaal van Alma, zijn muze geboren uit de Middellandse Zee, in zijn eerste fotoboek ‘a Photographer of the Sea.’

Download hier het programmaboekje van het FryslânPhoto Festival.

 

Terug