'Leeuwarden op film': de mooiste beelden

Op donderdagavond 23 november werd in Filmhuis Slieker onder grote publieke belangstelling het eerste exemplaar van de dvd ‘LEEUWARDEN OP FILM. De mooiste beelden van de Friese hoofdstad uit de 20ste eeuw’ door Historisch Centrum Leeuwarden en het Fries Film Archief overhandigd aan wethouder Sjoerd Feitsma. Dit gebeurde tijdens de FÛN FOOTAGE JÛN, het archiefprogramma op het witte doek dat het Fries Film Archief en Slieker Film samen presenteerden.

leeuwarden-op-film-verkoopaffiche

Het tweede exemplaar werd overhandigd aan Frans Andringa, want de dvd bevat enkele pareltjes uit filmopnames van fotograaf-filmmaker Sjoerd Andringa en zijn zonen Jaap, Frans en Sjoerd. Gerard Nijssen en Erik Willems, de samenstellers van de dvd en bekend van Andere Tijden, vertelden over het project.

Nu Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is, mogen de schatkamers waarin een kleine eeuw film over onze stad verborgen ligt, niet ontbreken. Daarom grasduinden Gerard Nijssen en Erik Willems de afgelopen maanden door de filmcollecties van Historisch Centrum Leeuwarden en het Fries Film Archief. Uit honderden films over Leeuwarden selecteerden zij de meest aansprekende fragmenten. Het resultaat mag er zijn. Ontroerende en onthutsende, grote en kleine, schreeuwende en fluisterende gebeurtenissen uit het filmverleden van onze hoofdstad zijn samengebracht in een twee uur durende, vloeiende reis door de Leeuwarder twintigste eeuw. Een beknopt commentaar in het Nederlands en het Fries ondersteunt de beelden.

De DVD ligt voor € 14,95 te koop in o.a. de winkel van het Historisch Centrum Leeuwarden

Terug