Kinderactiviteit in Lân fan Taal: Ontdek Leeuwarden

Kinderactiviteit in Lân fan Taal: Ontdek Leeuwarden

Voor alle Leeuwarder en Friese kinderen, of kinderen die in 2018 vanuit de rest van Nederland en het buitenland onze Culturele Hoofdstad van Europa bezoeken, is er Ontdek Leeuwarden. De kinderactiviteit is bedacht door Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en de makers van het boek Ontdek je Stad. Ontdek Leeuwarden is onderdeel van de HCL expositie Liwwadders. Our present, past and future. What’s yours?, die van 30 maart tot 28 oktober is te zien in de taletún van het LF2018 project Lân fan Taal.

Taalexpedities

Leeuwarden is de hoofdstad van Fryslân, een provincie met een eigen taal en cultuur. Naast het Nederlands, Fries en Stadsfries Liwwadders, worden hier nog vele andere talen gesproken. Ontdek Leeuwarden laat kinderen van 6 tot 12 jaar niet alleen kennismaken met deze diversiteit aan talen, maar ook met het Leeuwarder erfgoed. De activiteit bestaat uit tien stadsexpedities, die kinderen bijzondere dingen laten ontdekken in de Friese hoofdstad, door ze anders te leren kijken. De opdrachten hebben allemaal te maken met taal, zoals luistertaal, schrijftaal, leestaal, beeldtaal of natuurtaal. Doe bijvoorbeeld de Buurt Bingo, luister naar de talen van de stad, ontdek rare straatnamen of maak een bio-flits in de Prinsentuin. Ontdek Leeuwarden is in vier talen beschikbaar: Fries, Nederlands, Engels en Duits.

 

Hoe het werkt

Het Ontdek Leeuwarden Start-Pakket is voor € 5 te koop bij Paviljoen Liwwadders in de Prinsentuin, het Historisch Centrum Leeuwarden, het LF2018 informatiepunt tegenover het station, de VVV en bij de Afûk. Het Start-Pakket bevat alles wat de kinderen tijdens hun expedities nodig hebben: vergrootglas, meetlint, pen, stoepkrijt, kleurpotloden, Friese vlaggetjes en een setje met de eerste vijf expeditie-kaarten. De andere vijf kaarten bevinden zich ergens in de stad. Met een plattegrond zoeken de kinderen vijf locaties, waar steeds een extra expeditie is te vinden. Hierbij heeft het HCL medewerking verkregen van kind- en/of taalvriendelijke instellingen: Natuurmuseum Fryslân, Fries Museum, Boekhandel van der Velde, dBieb Blokhuispoort en Hotel-Paleis Stadhouderlijk Hof.

 

Do try this at home!

De expedities worden in het centrum van Leeuwarden uitgevoerd, maar de kinderen worden ook aangemoedigd ze thuis in eigen wijk, dorp, stad of land te doen. Ontdek Leeuwarden sluit zo aan bij de subtitel van de expositie Liwwadders: Our present, past and future. What’s yours?

 

Variatie op boek

Ontdek Leeuwarden is in het culturele jaar 2018 op verzoek van Historisch Centrum Leeuwarden speciaal voor Lân fan Taal ontworpen door Martine Sluijter en Maartje Kuiper. De Leeuwarder taalexpedities zijn geïnspireerd op hun boek Ontdek je stad (Uitgeverij Snor, Utrecht, 2016).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Yteke van der Vegt | Educatie
Historisch Centrum Leeuwarden

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T (058) 2332350 | M 0614487688

Terug