Kinderactiviteit in Lân fan Taal: Ontdek Leeuwarden

Kinderactiviteit in Lân fan Taal: Ontdek Leeuwarden

Voor alle Leeuwarder en Friese kinderen, of kinderen die in 2018 vanuit de rest van Nederland of zelfs het buitenland onze Culturele Hoofdstad van Europa bezoeken, is er nu Ontdek Leeuwarden. Het is bedacht door Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en de makers van het boek Ontdek je Stad. Ontdek Leeuwarden is onderdeel van de HCL expositie Liwwadders. Our present, past and future. What’s yours?, die tot 28 oktober is te zien in een drijvend paviljoen in de taletún van Lân fan Taal.

Taalexpedities
Ontdek Leeuwarden is in vier talen beschikbaar: Fries, Nederlands, Engels en Duits. Het bestaat uit tien stadsexpedities, die kinderen bijzondere dingen laten ontdekken door ze anders te leren kijken. Kinderen van 6 tot 12 jaar gaan, met of zonder ouders, op avontuur met diverse opdrachten. Deze hebben allemaal te maken met taal, zoals luisteren, lezen, schrijven en de taal van beeld of natuur.

Hoe werkt het?
Het Ontdek Leeuwarden Start-Pakket is voor € 5 te koop bij Paviljoen Liwwadders in de Prinsentuin. Dit pakket bevat alles wat de kinderen tijdens hun expedities nodig hebben. Vervolgens lopen ze naar de zes meter lange Explorer Wall, die een stukje verderop in het park staat, voor de ingang van de grand café De Koperen Tuin. Met de code in het Start-Pakket kunnen de kinderen hun eigen taal-kastje openen en daar de eerste vijf expeditie-kaarten uithalen. De andere vijf expeditie-kaarten zijn ergens in de stad. Met behulp van een plattegrond zoeken de kinderen vijf locaties, waar steeds een extra expeditie is te vinden. Hierbij heeft het HCL medewerking verkregen van kind- en taalvriendelijke instellingen: Natuurmuseum Fryslân, Fries Museum, Boekhandel van der Velde, dBieb Blokhuispoort en Hotel-Paleis Stadhouderlijk Hof.

Do try this at home!
De expedities worden in eerste instantie in het centrum van Leeuwarden uitgevoerd, maar de kinderen worden ook aangemoedigd ze thuis in eigen wijk, dorp, stad of land te doen. Ontdek Leeuwarden sluit zo aan bij de subtitel van de expositie Liwwadders: Our present, past and future. What’s yours?

Variatie op Ontdek je Stad
Ontdek Leeuwarden is op verzoek van Historisch Centrum Leeuwarden speciaal voor LF2018 en Lân fan Taal ontworpen door Martine Sluijter en Maartje Kuiper. De Leeuwarder taalexpedities zijn geïnspireerd op hun boek Ontdek je Stad.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Yteke van der Vegt | Educatie
Historisch Centrum Leeuwarden

E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T (058) 2332350 | M 0614487688

Terug