Deel beeldcollectie HCL tijdelijk offline!

Vanaf vrijdag 4 mei  worden 15.755 afbeeldingen van het Historisch Centrum Leeuwarden niet meer getoond op de website. De beschrijvingen blijven wel zichtbaar.

Zoals wellicht bekend heeft Erfgoed Leiden en omstreken een proces verloren waarbij het auteursrecht in het geding is. De heer Voet heeft in de jaren 80 van de vorige eeuw beslag weten te leggen op een negatievencollectie van beroepsfotograaf Roover. Met de verwerving van deze bijzondere collectie heeft de heer Voet ook het auteursrecht mee overgenomen. Fotograaf Roovers heeft in het verleden veel afbeeldingen geleverd aan uitgevers van prentbriefkaarten. Een van die uitgevers was Sparo Rotterdam (=Gebr. Spanjersberg). Het HCL heeft 38 prentbriefkaarten van deze uitgever. Deze hebben we online gezet.
Erfgoed Leiden is in beroep gegaan en wordt gesteund door vele archiefdiensten in Nederland. Ook wij steunen Leiden. Een van de acties is het offline zetten van zogenaamde verweesde werken. Dit zijn werken waarvan de maker onbekend is. Een grote selectie daarvan zet het HCL daarom voor onbepaalde tijd offline.

De afbeeldingen zijn voor bezoekers wel te raadplegen op het informatiecentrum (op afspraak).

 

Lees meer hierover in een bijdrage van Bauke Boersma in het Friesch Dagblad van 3 mei 2018 en in een bijdrage van Erwin Boers in de Leeuwarder Courant van 4 mei 2018.

Terug