Aanbieding aquarel Radley-Walters

 Radley Walters 2

Majoor Sydney. V. Radley-Walters (1920-2015) was commandant van het Canadese legeronderdeel dat als eerste op 15 april 1945 Leeuwarden binnentrok en daarmee de stad bevrijdde. Hij ontving destijds uit dankbaarheid van de bewoners van de Dronrijperstraat en Midlumerstraat een door Sjoerd Andringa gemaakte aquarel van Canadese tanks in de Fonteinstraat. De familie Radley-Walters heeft eerder dit jaar het aquarel naar het HCL gestuurd met het verzoek om een passende plek te zoeken. Die plek is inmiddels gevonden in de Auckamakelder in het stadhuis. Op dinsdag 24 juli was de officiƫle overdracht van het aquarel door de familie.

Radley-Walters was een van de grootste geallieerde 'tank-azen' tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het online computerspel 'Tank Wars' is zelfs een medaille naar hem vernoemd, die uitgereikt wordt aan spelers die acht of negen vijandelijke tanks hebben uitgeschakeld.

Radley Walters 3
De zoon van Radley-Walters onthult het schilderij van Andringa in het bijzijn van locoburgemeester Herwil van Gelder. Foto: Ad Fahner.


Zie ook het artikel in de Leeuwarder Courant van 25 juli 2018.

 

Terug