Oude Entree

Via het Raadhuisplein betrad men vroeger het Stadhuis. Aan deze vroegere entree lagen aan de linker kant de Vroedschapkamer en achteraan de Presidentskamer, de kamer voor de presiderende burgemeester. Aan de rechter kant van deze Oude Entree lag  de Schutterskamer, kamer voor de bevelhebbers der schutterij, en achteraan de Secretarie. Recht tegenover de entree is een poort naar het trappenhuis, dat toegang biedt tot de andere verdiepingen van het Stadhuis.

In de Oude Entree zijn schilderijen opgehangen, met name portretten van Leeuwarder burgers en bestuurders. Tevens luisteren enkele oude meubelstukken deze ruimte op.
Uit de periode van de bouw van het stadhuis (1715-18) dateert de originele onroerende kunst. Bijvoorbeeld de houten poort, de houten hoofdtrap of het prachtige stucplafond van Joseph Barberino. De oorspronkelijke grisaille bovenin de poort verkeerde in een dusdanige staat dat deze tijdens de recente renovatie van het Stadhuis vervangen moest worden door een nieuwe allegorische voorstelling van ‘Vrede en Onrust’.

De monumentale trap leidt halverwege naar de later gebouwde Grote Raadzaal (later ook wel Oranjezaal genoemd) en verder naar het boven liggende zogenaamde Blanke Ruim.

Terug