Raadkamer

Het belangrijkste vertrek in het Stadhuis was de Raadkamer. Hier vergaderde het stadsbestuur, de magistraat, bestaande uit vier burgemeesters, zes schepenen en twee bouwmeesters.

De kunstvoorwerpen voor het nieuwe stadhuis zijn speciaal uitgezocht of in opdracht gemaakt.

Het schoorsteenstuk vormt samen met de plafondschildering een allegorische voorstelling van de Unie van Utrecht, die de grondslag legde voor de latere Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Vooral het  succes van de Unie lijkt in beeld gebracht te worden, net als enkele deugden die bij een goed politiek bestuur horen.
Het atelier van Alexander Baart uit Amsterdam verkocht in 1718 de vier prachtige wandtapijten voor het nieuwe Stadhuis. Zij stellen in eerste instantie de vier werelddelen Europa, Aziƫ, Afrika en Amerika voor. Australiƫ was reeds in de 17de eeuw bekend, maar ontbreekt zowel hier alsook bij een zeer vergelijkbare serie wandtapijten (in het gebouw van de minister-president van Zuid-Afrika). Tevens verbeelden de tapijten de oorsprong, de macht en de handel van de wereldwijd opererende en succesvolle Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

De Raadkamer toont in haar totaliteit een zelfbewust en vrij Leeuwarden dat met Friesland deel uitmaakt van deze Republiek der Nederlanden.

Terug