Katten op de Brol


Al in 1654 komt op deze plaats het huis 'de vergulde Cath' voor. Die vergulde kat siert de gevel van Groentemarkt 1. Het gevelteken verwijst vermoedelijk naar de apotheek, die hier in oude tijden was gevestigd.

Het pand 'De Vergulde Cath' aan de Groentemarkt rond 1955.
Het pand 'De Vergulde Cath' aan de Groentemarkt rond 1955.

De vroegere naam Spoocksteeg van de naastliggende steeg duidt er op dat het blijkbaar niet altijd pluis was in de omgeving van de Brol. Een stadslegende vertelt dat in vervlogen tijden de katten op de Brol dansten. Dol geworden in de nacht verdreef een ziedende buurtbewoner de katten door hen een hamer toe te slingeren. Sindsdien dansen er geen katten meer op de Brol, maar de legende wil dat s' mans vrouw haar verdere leven met kreupele benen heeft gelopen.

Terug

Volksverhalen, sagen en legenden


Hoe komen de Leeuwarders aan hun bijnaam ‘Galgelappers’? Werd Jacob Dirks Glas, bijgenaamd Babeloele, als eerste Fries onthoofd met de guillotine?
Veel van deze volksverhalen of sagen werden vroeger door o.a. Walling Dijkstra en Johan Winkler op schrift gesteld. Dat deze verhalen niet altijd op historiche bronnen zijn gebaseerd heeft nader onderzoek inmiddels uitgewezen.

Hoe de Leeuwarders aan hun bijnaam zijn gekomen en hoe het met Babeloele is afgelopen kunt u in een van de onderstaande verhalen lezen. Zie voor meer 'sterke verhalen' over Leeuwarden, en andere plaatsen, www.verhalenbank.nl

Terug