Kijk terug in de tijd in de nieuwe tentoonstelling 'De Terp'

Persbericht

Leeuwarden, 13 juli 2016

Terpen geven ons een kijkje in de geschiedenis van Friesland. Deze door mensen gemaakte woonheuvels beschermden de Friezen jarenlang tegen de onberekenbare Noordzee. De eerste terpen werden opgeworpen rond 600 v. Chr. en tot het jaar 1000 n. Chr. werden ze steeds hoger en breder. De tentoonstelling laat zien hoe de geschiedenis laag na laag ligt opgestapeld. Van prehistorische potten en middeleeuwse kralen tot een Romeinse soldatenschoen. Blikvanger is een beeldje van de Romeinse oorlogsgod Mars.

Niet alleen de voorwerpen vertellen een verhaal over de Friese geschiedenis. Ook de verschillende grondlagen waaruit de terpen zijn opgebouwd geven een kijk op vroegere tijden en hoe deze in de bodem zijn bewaard.

1.	De terp van Hegebeintum. Beeld: Ron ter Burg / Buiten-Beeld
De terp van Hegebeintum. Beeld: Ron ter Burg / Buiten-Beeld
 
Vaste opstelling
De tentoonstellingszaal behoort tot de vaste opstelling in het museum en zal voor langere tijd blijven staan. De invulling wisselt, er wordt steeds een andere terp uitgelicht. Het eerste gebied dat centraal staat is het terpendorp Dronryp. In de terpen rond dit dorp zijn veel vondsten gedaan uit de Romeinse tijd. Een van de topstukken is het Romeinse godenbeeldje van de oorlogsgod Mars.

Moderne vondsten
De terpvondsten die nu zo bijzonder zijn, waren vroeger gebruiksvoorwerpen die meestal per ongeluk in de grond terecht zijn gekomen. Ook nu komen er vondsten bovenop de terp terecht, die later archeologie worden. Om dit te laten zien hebben kinderen van de basisschool Sint Radbodus in Dronryp een moderne terpvondst gezocht. Ook deze is te zien in de tentoonstelling.

De tentoonstelling De Terp is vanaf 14 juli te zien in het Fries Museum in Leeuwarden.

Terug